Att fördela pengar på rätt sätt är knivigt ibland. Foto: Mostphotos

Kritik mot hur pengar mot våld i nära relationer fördelas

Det är fel att ge stadsdelar med ekonomiskt utsatta invånare mer pengar till arbetet mot våld i nära relationer än mer välbärgade stadsdelar, anser den politiska oppositionen i stadshuset.

  • Publicerad 10:07, 18 maj 2016

När Stockholms stad fördelar pengar till stadsdelarna för att de ska utveckla sitt arbete mot våld i nära relationer går de största summorna till stadsdelar där invånarna löper störst risk för att behöva ekonomiskt bistånd. Det innebär att stadsdelar som Skärholmen, Rinkeby-Kista, Spånga-Tensta och Årsta-Enskede-Vantör får mest pengar. Betydligt mindre summor delas ut till stadsdelar som Östermalm, Norrmalm och Älvsjö, rapporterar Dagens Nyheter.

Det är helt fel, anser Moderaterna. ”Våld i hemmet syns inte i plånboken” påpekar Andrea Ström (M) som sitter i socialnämnden, i DN. Hon anser att det inte alls är givet att våld i nära relationer är vanligast i stadsdelar där människor har sämst ekonomi.

Det är staten som delar ut pengarna, 3 125 250 kronor, och socialförvaltningen i Stockholms stad som föreslagit den kritiserade föredelningen. Enligt den ska till exempel Skärholmens stadsdel få 298 148 kronor och Rinkeby-Kista 499 102 kronor medan Östermalm får 67 817 kronor och Älvsjö 55 629 kronor.

Socialborgarrådet Åsa Lindhagen (MP) försvarar fördelningsmetoden med att man inte har någon fördelningsnyckel för våld i nära relationer och därför använde sig av fördelningsnyckel för ekonomiskt bistånd. Pengarna måste användas före årets slut, så det var bråttom att få ut dem.