Ifrågasätts. Rädda barnen tar över driften på flera fritidsgårdar i Spånga och Järva, bland annat på Spångafolkan. Politiska majoriteten försvarar beslutet, oppositionen är kritisk. Foto: Anders Gustafsson

Kritik mot fritidsgårdar i privat regi

Den politiska oppositionen befarar att stadsdelen kan tvingas återta ansvaret över de fyra fritidsgårdar som Rädda Barnen nu tar över i Spånga och Järva. Majoriteten tror dock att privat drift kommer att utveckla gårdarna.

  • Publicerad 11:54, 27 okt 2020

I februari 2021 ska Rädda Barnen börja sköta aktiviteterna i Spånga-Folkan, samt ta över driften av Blå Huset i Tensta, Hjuset i Hjulsta och Grottan i Spånga – genom nysatsningen "Rädda Barnen Välfärd".

– Det här är precis vad vi ville, det är ett sätt att utveckla verksamheten, att fritidsgårdarna ska nå fler, med större stadga i organisationen, Det är en mycket bra aktör som kommit in i med Rädda barnen. Tanken är att det ska göra fritidsgårdarna bättre och starkare, säger Ole-Jörgen Persson (M), ordförande i Spånga Tensta stadsdelsnämnd.

Den politiska oppositionen i Spånga-Tensta ifrågasätter dock beslutet. Att lägga över ansvaret för fritidsgårdarna på en privat aktör handlar om politisk ideologi, enligt Rashid Mohammed (V), vice ordförande i Spånga Tensta stadsdelsnämnd.

– Vi tycker att fritidsgårdarna ska drivas i kommunal regi, det har fungerat bra, personalen har varit nöjd, det fanns ingen anledning att överlåta till en privat aktör att driva gårdarna. Jag är orolig för att kvalitén inte består, med den erfarenhet och kompetens personalen har, med bra kontakt med ungdomarna, säger Rashid Mohammed.

Rashid Mohammed befarar att stadsdelen kan tvingas ta tillbaka ansvaret över fritidsgårdarna, om det inte går som tänkt.

– Det beror på hur verksamheten sköts så det får framtiden utvisa.

Personalfrågan inte löst

Vad som händer med personalen på de fyra fritidsgårdarna, två heltidstjänster per gård, kan Rädda barnen inte lämna besked om.

"Det är fortfarande i ett tidigt skede och jag kan inte kommentera närmare", skriver Johannes Nilsson, VD för Rädda barnen i ett skriftligt svar.

Enligt avtalet mellan stadsdelen och Rädda barnen ska stadsdelen betala åtta miljoner kronor per år till Rädda barnen för driften av gårdarna. Toni Mellblom, stadsdelsdirektör i Spånga Tensta, säger att det är samma kostnad som stadsdelen haft för fritidsgårdarna.

Vann upphandling

Spånga Tensta stadelsnämnd beslutade i februari att samtliga fritidsgårdar som stadsdelen driver, förutom fritidsgården i Bromsten, ska upphandlas och läggas ut i privat regi.

I dagarna har det blivit klart att Rädda barnen vunnit upphandlingen

Rädda barnen ska driva fritidsgårdarna med hjälp ungdomarna, lokala företag, stadsdelen och skolor, samt föreningar inom kultur och idrott.

Visa merVisa mindre