Kritik mot försäljning av Björksättra gård

‹Hembygdsföreningen i Huddinge ser inte med blida ögon på kommunens försäljning av Björksättra herrgård. – Det är snudd på skandal hur kommunen hanterar sitt kulturarv, säger ordförande Olle Wilson.

  • Publicerad 12:01, 11 maj 2017

Hembygdsföreningen i Huddinge är kritisk till att Huddinge kommun gör sig av med Björksättra gård. Särskilt eftersom kommunen tog emot fastigheten från Allmänna arvsfonden under villkoret att rusta upp gården.

– Vi hade gärna sett att gården behölls och kunde nyttjas av föreningar eller för andra kulturaktiva i kommunen att ha verksamhet i. Det här är väldigt dåligt hanterat av kommunen, säger Olle Wilson, ordförande i Huddinge hembygdsförening.

Han menar att hembygdsföreningen ser ett mönster i hur kommunen hanterar historiska byggnader och miljöer.

 – Man kan undra vilken inriktning kommunen egentligen har kring kulturarv. Förutom att Björksättra gård nu ska säljas så har vi bland annat den gamla affärslängan i Stuvsta som ska rivas och Balingsta kvarn som står och förfaller, säger Olle Wilson.

En svår avvägning

Malin Danielsson (L), kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnadsfrågor, menar att det var för dyrt för kommunen att rusta upp Björksättra gård.

– Det är en svår avvägning där vi tittar på vad som är ekonomiskt försvarbart att bevara. Här skulle vi behöva lägga många miljoner kronor bara på att rusta upp, och då finns det andra verksamheter där pengarna skulle komma invånarna mer till nytta. Här ser vi hellre att en privatperson går in och gör något med fastigheten, säger hon.

Men hon håller inte med i kritiken att kommunen skulle hantera sitt kulturarv dåligt.

– Vi bevarar väldigt många hus och miljöer i kommunen. Huddinge har vuxit fram i många årtionden och det som kanske inte verkar vara värt att bevara nu kommer att vara det framöver, säger hon.