Mitt i Vasastan har återkommande skrivit om problemen på Sveavägen.Det har handlat om fylla, fortkörning och allmänt stök. En arbetsgrupp bestående av boende, polis, stadsdelsförvaltningen och trafikkontoret har tidigare träffats flera gånger för att komma tillrätta med problemen och flera åtgärder har vidtagits eller är på väg.

Bland annat har det placerats ut flera fartgupp på gatan. För bara en månad sedan gick polisen ut med att man har särskilt fokus på trafiksituationen i området. Stadsdelsnämnden har också beslutat om ett alkoholförbud i delar av Vanadislunden som ska behandlas i kommunfullmäktige.

Problematisk situation

Nu har man även låtit göra en studie och enkätundersökning med bostadsrättsföreningar i kvarteren. Resultatet av den visar detsamma som grannar tidigare har vittnat om i Mitt i. Cirka 80 procent av de tillfrågade föreningarnas styrelser tycker att trafiksituationen på Sveavägen är ganska eller väldigt problematisk. Orsaken är bland annat de bilträffar som sker återkommande samt fortkörning.

– Rapporten bekräftar att det finns problem längs Sveavägen, vilket vi har känt till länge. Men det är bra att det finns dokumenterat genom ett neutralt underlag, säger Petra Gardos Ek (M), ordförande i Norrmalms stadsdelsnämnd.

Över 60 procent av de tillfrågade upplever gatan som otrygg. Förutom trafiksituationen anser man att det beror på höga bullernivåer och drog- eller alkoholpåverkade personer.

– Jag tror att det behövs fler åtgärder i form av farthinder för att minska hastigheter, kantsensparkeringsplatser för att minska möjligheten att stanna och spela hög musik men också ett aktivt polisarbete. Vi har sett till att stadens väktare har åkt förbi Vanadislunden och ska påbörja platssamverkan på Sveavägen inom kort, säger Petra Gardos Ek.

Fler klagomål

I undersökningen har man förutom enkäten använt sig av klagomål som kommit in till stadens "Tyck till"-app samt anmälningsstatistik från polisen.

Man kan bland annat se att det kommer fler klagomål till staden under sommarmånaderna. En trend är att antalet anmälda brott har ökat de senaste åren.

Studien har utförts av företaget Urban Utveckling på uppdrag av Stockholms stad.

35 bostadsrättsföreningar fick möjlighet att svara på enkäten. Det antal som helt slutförde enkäten var 22, tre påbörjade enkäten utan att slutföra den.