Solna behöver fler fotbollsplaner, anser AIK:s vd Björn Wesström. Här fotograferad 2017. Foto: Stefan Källstigen

Kritik från AIK – "Solna har för få fotbollsplaner"

Solnas brist på fotbollsplaner gör att AIK tvingas neka barn och ungdomar plats, larmar klubbens vd Björn Wesström. Men flera nya är på gång, meddelar Peter Edholm (L).

  • Publicerad 08:15, 20 nov 2020

Det är på sajten Fotbolldirekt som AIK:s vd Björn Wesström går till angrepp mot Solna stads politiker.

Kommunen har för få fotbollsplaner och det gör att klubben tvingas neka barn och ungdomar en plats i klubben, säger Wesström som menar att AIK gärna skulle träna många fler men att plantiden helt enkelt inte räcker till.

1 500 står redan i kö.

I artikeln görs kopplingar till risk för ett ökat utanförskap och högre brottslighet, om inte Solna stad ser till att ordna mer yta för ungdomar att spela fotboll på.

Sex planer på g

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Peter Edholm (L) håller delvis med.

– Vi är överens, jag, AIK och Stockholms fotbollsförbund, om att det saknas några fotbollsplaner i Solna. Men vi håller på för fullt och skapar nya, säger han.

Tre nya tillkommer i Järvastaden inom något år och två små planer ska anordnas vid Råstasjön. Här har man också helt nyligen delat en fotbollsplan i två.

– Då kan man tänka att det inte blir mer gräs för det. Men två små är mer användbar än en, det blir fler barn som kan spela fler timmar, säger Peter Edholm.

Totalt väntar alltså sex nya planer, om än några små, i Solna.

– AIK tycker inte att det räcker. Men man ska tänka på att en stor del av deras medlemmar bor i andra kommuner, så det är nog de kommunerna som AIK ska vända sig till också, säger Peter Edholm.

Enligt kultur- och fritidsförvaltningen tränar 605 barn och unga som bor i Solna i AIK, medan 698 medlemmar bor i andra kommuner.