RUSTAS. Kristineberg IP ska rustas för 160 miljoner kronor. Foto: Sacharias Källdén

Kristinebergs IP ska rustas för 160 miljoner

Efter förseningar och pausat underhåll. Nu ska Kristinebergs IP rustas rejält meddelar staden.

  • Publicerad 13:23, 14 apr 2020

Kristinebergs IP har varit i behov av upprustning länge, och det har varit på gång tidigare men pausats av staden. Men nu är planen att sätta spaden i backen för en rejäl omdaning.

Naturgräset ska ersättas av konstgräs. Konstgräset ska även vara uppvärmt, där den så kallade värmepisten som läggs under marken plockas från Stadshagens IP. Planen ska även breddas och få ny belysning för att Krillan ska klara arenakraven för spel i damallsvenskan i fotboll.

Även läktaren och omklädningsrummen ska rustas och tillgänglighetsanpassas.

För friidrotten innebär den nya planen att löparbanorna minskas från sex till fyra, men får ny allvädersbeläggning. Det ska bli nya teknikytor för längdhopp, höjd, stav och kula. Men däremot kastas vissa grenar ut från idrottsplatsen eftersom de inte går att bedriva då värmepisten läggs ner, vilket tidigare har kritiserats från Stockholms friidrottsförbund. Det gäller grenar som diskus, slägga och spjut.

Kristinebergs IP får konstgräs – friidrottsgrenar kastas ut: "Vi är oroliga"

Senast upprustningen var på tapeten för ett par år sedan var den tänkta prislappen 56 miljoner. Nu handlar det om 160 miljoner kronor staden ska plöja ner.

Att notan ökat så rejält beror på att det har tillkommit en massa anpassningar av mark och vägar samt tillgänglighet inom läktarbyggnaden, som är grönklassad enligt idrottsförvaltningen, samt anpassning för damallsvenskt spel.

Det hela ska utredas vidare en stund till men tanken är ta ett sista beslut under nästa år, köra igång 2022 och att allt ska vara klart 2023.

Sedan tidigare är det på gång med en ny dubbelhall intill Kristinebergs IP, mot Essingeleden. Även där är planen att den ska stå klar 2023, enligt tidigare uppgifter.

– Kristineberg kommer att utgöra ett nytt, stort och modernt idrottskluster som idrottsrörelsen länge väntat på. Det här är en satsning som berikar Stockholms idrott, för alla som är intresserade, säger idrottsborgarrådet Karin Ernlund (C) i en kommentar.

Enligt idrottsförvaltningen ska den tänkte ersättningsplanen för den som försvinner på Stadshagens IP redovisas i ett separat ärende framöver.

Fler punkter

En ny garage- och personalbyggnad (cirka 170 kvm) för att klara den dagliga driften av idrottsplatsen.

Renovering av måldomartorn.

Tillgänglighetsanpassning utomhus för att göra idrottsytorna åtkomliga.

Visa merVisa mindre