Kristina ska springa genom Iran

Älvsjöbon Kristina Paltén har bestigit höga berg, sprungit hundratals mil och paddlat över hav. Nu tar hon sig an nästa utmaning – att ensam springa 200 mil genom Iran.

  • Publicerad 13:06, 24 aug 2015

På lördag påbörjar hon äventyret, som beräknas ta 60 dagar att genomföra. Hon startar i Bazargan, på gränsen mot Turkiet, och springer sedan 200 mil genom Iran.

Färden går genom dramatiska bergslandskap, längs Kaspiska havet, genom öknen och avslutas på gränsen till Turkmenistan.

– Jag har hört att Iran är jättevackert, och det var det som lockade mig från början, att dels få springa i vacker natur, dels få träffa nya människor, säger Kristina Paltén, som tycker om att utmana sig själv.

Samtidigt är Iran ett religiöst styrt land där sharialagar tillämpas och där en springande kvinna kan vara provocerande för vissa.

– Men jag kommer att följa klädlagen och springa i långärmad jacka och långa byxor. På huvudet kommer jag att variera mellan en paddlarkeps med tyg i nacken eller en hijab – en slöja i löparmaterial som även täcker halsen. Man får vara extra noggrann på vissa platser.

Men blir det inte varmt att ha det på sig i hettan?

– Jo, jag har testat det på löpbandet. Men jag får se till att dricka mycket vatten.

Kristina Paltén är medveten om riskerna att springa ensam, och säger att hon har förberett sig noga. Hon har fått många goda råd om hur hon ska bete sig för att inte utsätta sig för onödiga risker. Det gäller även den mycket farliga trafiken. Samtidigt är hon överväldigad över den respons hon fått inför äventyret.

– Jag har 30 vänförfrågningar från iranier på Facebook. De är otroligt stolta och glada över att jag vill springa genom deras land. Redan nu har jag inbjudningar från folk som vill att jag ska bo hos dem. Senast i går var det en iranier som uppmanade sina landsmän att ta väl hand om mig. Det känns jättekul.

För vid sidan om den fysiska utmaningen är det visionen om en mer tolerant värld som Kristina drivs av. Genom att möta människor i olika delar av världen vill hon utmana fördomar och förstå både sig själv och andra bättre.

– Man kan aldrig se sig själv om man inte sett andra, säger hon.

Kristina Paltén är ingen nykomling vad gäller strapatser. För två år sedan sprang hon tillsammans med en kompis 300 mil från Turkiet till Finland och paddlade därefter närmare 50 mil hem. Hon har även bestigit det högsta berget utanför Himalaya och vinterpaddlat mellan Göteborg och Stockholm. Kristina har dessutom världsrekordet i att på 48 respektive 12 timmar springa längst på löpband.

Men hon föddes inte till äventyrare, utan var 31 år gammal när hon började springa. Som barn var hon tvärtom ganska räddhågad.

– Min pappa brukar säga att det tog en evighet för mig att lära mig cykla när jag var liten. Han fick lura mig att tro att han sprang och höll i bakom. Jag vågade inte annars.

Fakta

Två värlsrekord på löpband

Namn: Kristina Paltén

Ålder: 44

Bor: Älvsjö

Äventyr i urval: Har sprungit 3 000 kilometer mellan Istanbul och Tenala i Finland och därefter paddlat närmare 50 mil hem till Stockholm. Hon har bestigit Aconcagua med 6 962 meter upp till toppen och paddlat sträckan Göteborg–Stockholm i februari.

Rekordhållare: Har även två världsrekord i löpning på löpband.

Visa merVisa mindre