LUGN. Michael Neiss medborgarförslag blir verklighet - Smedby får en plakett med författaren Kristina Lugn. Foto: Charlotte Arwedsson/Cato Lein

Kristina Lugn hyllas med plakett i Smedby

Författaren och Svenska Akademiledamoten Kristina Lugn bodde under en tid i Upplands Väsby och arbetade som skolbibliotekarie på dåvarande Ekeboskolan. Nu hedras hon med en minnesplakett i Smedby.

  • Publicerad 08:39, 25 okt 2021

Jag är glad över att vi får möjlighet att lyfta en så stark kvinnlig profil för kulturen och med koppling till vår ort.

Allting började egentligen med tre medborgarförslag. För knappt ett år sedan ville Smedbybon Michael Neiss att kommunen skulle uppmärksamma Kristina Lugns författarskap och koppling till Väsby.

Han föreslog en plakett på ett hus i Smedby, en gata uppkallad efter Kristina Lugn och att biblioteket i Messingen döps om till Kristina Lugn-biblioteket.

Michael vill lyfta Smedby – med hjälp av Kristina Lugn

Blev förstahandsvalet

Nu blev det en minnesplakett, vilket också var hans "nummer ett" om Michael Neiss själv fick välja.

– Jag tog faktiskt ett litet glädjeskutt när jag fick nyheten. Tänk så bra det har blivit! Nu känner jag enorm tillfredsställelse över att ha burit mitt lilla strå till stacken i fråga om min lilla hembygd, säger Michael Neiss och fortsätter:

– Samtidigt känner jag en stor tacksamhet gentemot alla som tagit upp mitt förslag med så pass stor entusiasm och bidragit till att det blivit verklighet! Att plaketten blir av är ett resultat av många synergier, säger han.

Beslutet om att upprätta en minnesplakett till minne av Kristina Lugn vid Sverigefinska skolans fasad i Smedby fattades förra tisdagen av kultur- och fritidsnämnden.

– Jag är glad över att vi får möjlighet att lyfta en så stark kvinnlig profil för kulturen och med koppling till vår ort. Placeringen av minnesplaketten gör att vi också höjer Smedbyområdet och ökar medborgares kännedom om lokalhistorien, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Andrea Möllerberg (VB), i ett pressmeddelande.

Skolbibliotekarie

Kristina Lugn arbetade som skolbibliotekarie på Sverigefinska skolan då hon bodde i Väsby. Skolan hette på den tiden Ekeboskolan.

– Nu får både elever och boende i närområdet ökad kännedom om Kristina Lugns författarskap och koppling till Upplands Väsby. Det är också roligt att beslutet har sitt ursprung i ett förslag från en medborgare. Nu blir ännu ett medborgarförslag verklighet, säger kultur- och fritidschef Maria Röstberg.

Så mycket kostar plaketten

Minnesplaketten över Kristina Lugn bekostas av kultur- och fritidskontoret och ryms inom befintlig budget.

Kostnaden för själva plaketten i mässingen beror på vilken storlek som väljs, uppskattningsvis mellan 2 850 kronor och 7 600 kronor.

Därutöver tillkommer en bygglovskostnad på maximalt 5 600 kronor.

Bygglov krävs för skylten oavsett storlek då Smedby är kulturminnesmärkt.

Den totala summan uppskattas till mellan 8 250 kronor och 13 200 kronor. Eventuell kostnad för
montering kan tillkomma.

Källa: Upplands Väsby kommun
 

Visa merVisa mindre

Smedby. Här i Smedby bodde Kristina Lugn under några år. Nu hedras hon med en minnesplakett i området. Foto: Charlotte Arwedsson