Allting började egentligen med tre medborgarförslag. För knappt ett år sedan ville Smedbybon Michael Neiss att kommunen skulle uppmärksamma Kristina Lugns författarskap och koppling till Väsby.

Han föreslog en plakett på ett hus i Smedby, en gata uppkallad efter Kristina Lugn och att biblioteket i Messingen döps om till Kristina Lugn-biblioteket.

https://www.mitti.se/nyheter/michael-vill-lyfta-smedby-med-hjalp-av-kristina-lugn/reptld!YTDJKQu61jJWJ5TSn3RBlw/

Blev förstahandsvalet

Nu blev det en minnesplakett, vilket också var hans "nummer ett" om Michael Neiss själv fick välja.

– Jag tog faktiskt ett litet glädjeskutt när jag fick nyheten. Tänk så bra det har blivit! Nu känner jag enorm tillfredsställelse över att ha burit mitt lilla strå till stacken i fråga om min lilla hembygd, säger Michael Neiss och fortsätter:

– Samtidigt känner jag en stor tacksamhet gentemot alla som tagit upp mitt förslag med så pass stor entusiasm och bidragit till att det blivit verklighet! Att plaketten blir av är ett resultat av många synergier, säger han.

Beslutet om att upprätta en minnesplakett till minne av Kristina Lugn vid Sverigefinska skolans fasad i Smedby fattades förra tisdagen av kultur- och fritidsnämnden.

– Jag är glad över att vi får möjlighet att lyfta en så stark kvinnlig profil för kulturen och med koppling till vår ort. Placeringen av minnesplaketten gör att vi också höjer Smedbyområdet och ökar medborgares kännedom om lokalhistorien, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Andrea Möllerberg (VB), i ett pressmeddelande.

Skolbibliotekarie

Kristina Lugn arbetade som skolbibliotekarie på Sverigefinska skolan då hon bodde i Väsby. Skolan hette på den tiden Ekeboskolan.

– Nu får både elever och boende i närområdet ökad kännedom om Kristina Lugns författarskap och koppling till Upplands Väsby. Det är också roligt att beslutet har sitt ursprung i ett förslag från en medborgare. Nu blir ännu ett medborgarförslag verklighet, säger kultur- och fritidschef Maria Röstberg.