Författaren och akademiledamoten Kristina Lugn var faktiskt Väsbybo en tid på 1970-talet, på Ardennergatan i Smedby. Hon arbetade som "sträng men omtyckt" skolbibliotekarie på Ekeboskolan, numera Sverigefinska skolan.

Och det är just på den skolfasaden som minnesplaketten nu monteras för att hedra Kristina Lugns minne.

Förra veckan avtäcktes plaketten, i strålande sol och med tårta och cider, av kultur- och fritidsnämndens ordförande Andrea Möllerberg (VB) och Maija Vola, rektor på Sverigefinska skolan. Sju elever från både Sverigefinska skolan och Engelska skolan, som ligger i samma byggnad, var med och läste dikter av Kristina Lugn.

– ”De flesta jag känner oroar sig i onödan. Sådan är inte jag. Jag glädjer mig i onödan. Jag tycker det är roligare”, citerade Elvin Sjöstrand, som går i sjuan på Engelska skolan.

Freja Emilsdotter, går också i sjuan på Engelska skolan. Hon tycker Kristina Lugns dikter är fina.

– Hon var modig i sitt skrivande och väldigt inspirerande, faktiskt.

Nöjd rektor

Rektor Maija Vola är nöjd med plakettens placering.

– Det är en ära för oss att få ha den här plaketten på skolans fasad. Skolbiblioteket har en central roll här, så vi fortsätter i Kristinas anda.

Andrea Möllerberg beskriver Kristina Lugn som en fantastisk, mångfacetterad kvinna.

– Hon har betytt otroligt mycket för kulturen i Sverige. Hoppas även att Smedby gav henne inspiration, även om hon inte alltid hade det så lätt under tiden i Väsby.

Andrea syftar på att Kristina Lugn då var ensamstående med en liten dotter.

– Hon hade ett tufft liv och slet hårt. Att hon tog sig ur det och skapade en fantastisk karriär är mycket imponerande, sa hon.

Lämnade in förslaget

Det var i höstas som kultur- och fritidsnämnden fattade beslut om att hedra Kristina Lugn med minnesplaketten. Men det hade aldrig blivit av om det inte var för Michael Neiss, Smedbybon som lämnade in medborgarförslaget för 1,5 år sedan. Självklart var han med vid avtäckningen av plaketten.

– Det här känns fantastiskt. Det visar att vi har en fungerande demokrati. Och att det blev just i Smedby är bra för området, säger han.

Han uppmanar Väsbys invånare att lämna in medborgarförslag.

– Sätt i gång! Det finns mycket att lyfta i vår hembygd.