Kristina von Gedda och hennes golden retriever besökte nyligen Mosstorps hundrasgård på Lidingö. När de kom in på gården kom en större och en mindre hund emot dem.

– Plötsligt anföll den lilla hunden helt oprovocerat min hund. Han trillade omkull och låg på marken samtidigt som hunden högg honom i örat.

– Jag bedömde att hunden inte skulle släppa taget och försökte avleda genom att slå med kopplet. Då vände den upp huvudet mot mig, släppte min hund och attackerade min högerarm, säger Kristina.

Enligt henne var hundägaren passiv under incidenten. Först hemma upptäckte hon hur stor skada det handlade om.

– Jag tittade på hundens öronlapp och tvättade av den med lite desivon. Sedan drog jag av mig min jacka och såg att hela innerfodret nerblodat. Jag insåg att det absolut inte skulle räcka med att sätta ett plåster.

Transplantera hud

Det slutade med att hon fick åka till Danderyds sjukhus, bli röntgad och sydd med 15 stygn. Än vet hon inte hur väl såret kommer att läka, i värsta fall kommer hon att behöva transplantera hud från en annan del av kroppen.

Hon polisanmälde hundägaren, men vet inte vem hon är.

Brottsrubriceringen är brott mot lagen om tillsyn över hundar och katter och vållande till kroppsskada.

– Det skrevs en anmälan men det inleddes aldrig någon förundersökning. Vi har ingenting att gå på mer än uppgifterna från vittnesmål. Det är inte tillräckligt för att vi ska kunna utreda ärendet framgångsrikt, säger Daniel Wikdahl, polisens presstalesperson.

Att människor skadas så pass allvarligt av hundar att de behöver uppsöka akuten är relativt vanligt. Enligt Svenska kennelklubben rör det sig om omkring 10 000 fall per år. Den vanligaste skadan är hundbett, som står för omkring hälften av fallen.

Den vanligaste orsaken till skadan är att någon har gått emellan ett hundslagsmål. Siffrorna kommer från Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.