Kristin blev kär i Clark Olofsson

Kristin Enmark var en av gisslan i Norrmalmstorgsdramat som fick en hel värld att hålla andan. 42 år senare ger hon ut en bok om dramat, flörten med den ökända brottslingen Clark Olofsson och Stockholms­syndromet.

  • Publicerad 11:56, 28 sep 2015

Klockan är tre minuter över tio när en maskerad man med ­k-pist kliver in på Kreditbanken vid Norrmalmstorg i Stockholm.

På engelska säger han åt alla att lägga sig ner på golvet och skjuter därefter en salva mot glastaket. Alla i lokalen inser att mannen menar allvar. Mitt i dramat når en av banktjänstemännen larmet.

Minuterna senare stegar två polismän in på banken. Rånaren upptäcker dem och öppnar eld. En av polismännen blir träffad i handen. Därefter fattar bankrånaren ett drastiskt beslut. Han väljer ut tre kvinnor som gisslan. En av dem är 23-åriga Kristin Enmark.

– Det var fruktansvärt. Jag bad säkert för mitt liv, säger hon.

Just den här torsdagsmorgonen hade hon lämnat sin post och gått in i banksalen för att prata med en manlig kollega hon var förtjust i.

Kristin minns skotten och att hon kastade sig ner på golvet. Därefter minneslucka.

– Jag minns sedan att mina ben och armar var i kors, bundna.

Bankrånaren, Jan-Erik Olsson, krävde tre miljoner kronor, varav hälften i utländsk valuta. Vidare krävde han att Clark Olofsson skulle föras till Norrmalmstorg och att han skulle få fri lejd ut ur landet. Gisslan var hans vapen.

– Jag tänkte att det inte kunde vara sant. För mig var han (Clark Olofsson, red anm) en jättefarlig brottsling. När han kom tänkte jag att fan, nu blir det ännu värre. Men det blev det inte.

Hur menar du?

– För mig betyder han oerhört mycket. Han blev en enormt stor trygghet för mig. Han kunde säga att du kan sitta bredvid mig, jag ska se till att ingenting händer dig. Han gjorde ett bra intryck, han verkade lugn och säker.

Dagarna gick. Efter nästan sex dygn släppte polisen in gas.

– Jag kan fortfarande inte förstå hur de kunde släppa in gas, som Anticimex för att ta död på råttor.

Efter att polisen släppt in gasen i valvet gav Jan-Erik Olsson upp.

Efter Norrmalmstorgsdramat började Kristin och Clark att brevväxla med varandra. Med tiden utvecklades det till en förälskelse.

– Vi träffades ett par gånger.

Har ni någon kontakt i dag?

– Jag fick ett brev av honom senaste i förra veckan där han skrev att han hade sett mig på Skavlan.

Vad tycker du om begreppet Stockholmssyndrom, som du blev förknippad med?

– Syndrom är ett sjukdomstillstånd. Jag blev stämplad som sjuk och därmed inte trovärdig.

Hur har händelsen påverkat dig?

– Jag åker inte hiss och kan bli illa till mods om någon beter sig underligt i kollektivtrafiken.

Hur kommer det sig att du ger ut boken nu – 42 år efter dramat?

– Jag behövde den här tiden för att själv orka eller våga gå igenom alla minnesskärvor.

Fakta

Är familjerådgivare i dag

Namn: Kristin Enmark.

Ålder: 65 år.

Bor: Huddinge.

Yrke: Familjerådgivare.

Aktuell: Med boken ”Jag blev Stockholms­syndromet – valvet, föraktet och mitt kärleksförhållande med Clark Olofsson”, som hon skrivit tillsammans med Gunnar Wesslén.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Regeringen miljardsatsar på polisen i Sollentuna och Solna

Nyheter Köper Sörentorp för 1,8 miljarder – "första prioritering är att knäcka gängen" Regeringen har beviljat 1,8 miljarder så att Fortifikationsverket kan köpa Sörentorp i Sollentuna och Solna för polisens räkning. Investeringen är ett led i regeringens arbete med att bekämpa den...fredag 1/7 10:15

Kulturskolan har anmälts för åldersdiskriminering

Nyheter Kvinna född 1984 påbörjade pianokurs – men var för gammal Diskrimineringsombudsmannen (DO) har startat en utredning av Kulturskolan i Sollentuna efter en anmälan från en kvinna född 1984 som fick höra att hon var för gammal för att gå en pianokurs. Beskedet...fredag 1/7 6:36