Fältassistenten Torsten ”Tummen” Scott skjutsade Kristian Modigh Kindlund direkt till akuten efter laserattacken. Foto: Carlos Montecinos

Kristian skadades av grönt laserljus

Fyra sekunder. Så länge tittade Kristian Modigh Kindlund, 14 år, in i skenet från laserstrålen. Han spelade fotboll i Bällstabergsskolans gympasal när en laserpekare lyste in genom fönstret. – Jag var rädd att bli blind, säger han.

  • Publicerad 00:00, 18 feb 2014

Mitt under en fotbollsmatch förra fredagen lyste ett grönt sken in i Bällstabergsskolans gympasal där ett 20-tal fritidsungdomar befann sig.

Kristian Modigh Kindlund, 14, bedömer att han tittade in i skenet i fyra sekunder. Han vände bort blicken när han fick höra att ljuset kom från en grön laserpekare.

– Först kändes det ingenting, men efteråt har det svidit och gjort ont. Jag har haft huvudvärk. Jag var rädd för att bli blind och för att det skulle gå sämre i skolan då, säger han.

Hans mamma Lotta Modigh berättar om rädslan av att få ett telefonsamtal från en fältassistent en fredagskväll.

– Jag som har varit så trygg med att de hänger på fritidsgården och spelar fotboll. Jag var också rädd för att han skulle bli blind, berättar hon.

Som mamma är Lotta Modigh tacksam över den hjälp som de fick från två fältassistenter. Fältarna skjutsade Kristian och hans mamma, fram och tillbaka, till Danderyds akutmottagning direkt efteråt. Då det inte fanns någon ögonspecialist på akuten på kvällen, fick Kristian vänta tills lördagen innan de kunde besöka ögon­läkare.

Till slut, efter ett dygn, släppte Kristian och hans mamma oron. Läkarna konstaterade att ögat inte hade brännskadats och att Kristian därför inte bör få någon bestående skada.

I förra veckan gick han fortfarande med en ögonlapp för att slippa besvärande ljus i ögat. Han led även av huvudvärk och såg dubbelt. Men Kristian hade tur. Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten, som från årsskiftet förbjöd innehav av starka laserpekare, kan laserljus ge allvarliga ögonskador.

Fältassistenten Torsten Scott, som tog hand om Kristian efter laserattacken, tror inte att ungdomar inser den risken.

– Jag tror inte att ungdomar förstår att grön laser är farligt. Men jag har inte varit med om att någon fått grön laser i ögat tidigare här i Vallentuna, säger

Inte heller polisen känner till att fler unga blivit utsatta för liknande laserattacker i Vallentuna. Därför är Kristians mamma inte orolig för att låta sin son vistas på fritidsgården i fortsättningen.

Men både hon och polisen uppmanar föräldrar att hålla koll på vad ungdomar beställer på nätet.

– Föräldrar kanske inte alltid ser vad som kommer hem på posten på eftermiddagen, säger Lotta Modigh.

Polisen utreder laserattacken mot Bällstabergsskolans fritids som grov misshandel.

Fakta

Laserpekare kan ge fängelse

Alla laserpekare, oavsett styrka, kan ge ögonskador. En stark laserpekare kan skada ögat på över 1 kilometers avstånd.

Permanenta ögonskador från en laserpekare är ovanligt.

De allra starkaste laserpekarna kan ge skada bara av att man tittar på en matt yta som träffats av laserstrålen.

Den som utan tillstånd innehar starka laserpekare kan få böter eller fängelse i högst två år.

Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten, Karolinska universitetssjukhuset

Visa merVisa mindre