Det blev ljusare och finare med färg och belysning menar Astrid Blomberg, som ofta tar vägen under motorvägsbron när hon är ute och promenerar med hunden Maxi, 9 år. Foto: Sara Flodin

Kristallkronor under bron

Kristallkronor under en motorvägsbro lär inte finnas någonstans i landet – förutom i Inverness i Danderyd. Nu har de till uppgift att göra miljön tryggare och trevligare för förbipasserande.

  • Publicerad 00:00, 25 nov 2014

I området under motorvägsbron i Inverness har ett trettiotal betongpelare målats i olika röda nyanser. När det är mörkt ute är de belysta med spotlights och i taket lyser sex kristallkronor insvepta i var sin skyddande plastkåpa.

– Viadukten under Inverness var tidigare en av de platser i kommunen som upplevdes som mest otrygg av invånarna. Förhoppningen är nu att den ska upplevas som både tryggare och trevligare, säger Sofia Didrik, landskapsarkitekt och projektledare för upprustningen under motorvägs- och järnvägsbron.

Projektet har godkänts av tekniska nämnden och genomförts av parkavdelningen.

– Grundidén var att öka trygghetsfaktorn för fotgängare och cyklister och att skapa en attraktivare entré till kommunen för bilister, säger Sofia Didrik.

Ljusdesignerduon Olsson & Linder i Jönköping kopplades in för att rita ett konkret förslag på belysning och utformning av platsen.

Kristallkronor har duon tidigare använt under en ljusinstallationstävling anordnad av Linköpings kommun. Deras bidrag med 40 kristallkronor i plastkupor röstades fram som folkets favorit. Numera finns de hos trädgårdsföreningen i staden där de hängs upp inför julen.

Installationen i Linköping kallade de ”Bling-bling for the people”, uppger konstnären och ljusdesignern Jöran Linder.

– Tanken var att ta kristallkronan från den borgerliga miljön och föra ut den till folket i Linköping. För Danderyds del kan man säga att kristallkronorna har kommit tillbaka till sin ursprungliga miljö, säger han.

Till betongpelarna i Danderyd valdes varma röda färgtoner.

– Sverige är väldigt grått så det var viktigt med färg. Och jag föredrar färg i stället för färgat ljus. Spotlights på en färgad yta blir bäst, säger Jöran Linder.

Danderydsbon Astrid Blomberg brukar ta vägen under motorvägsbron vid sina promenader med hunden.

– Visst blev det snyggare och finare och jag känner mig tryggare. Men jag tycker att de borde ha gjort det finare på marken under ljuskronorna, säger hon.

Tryggare och finare blir promenaden förhoppningsvis också för dem som bor i Inverness och som måste korsa området under bron på sin väg till Roslagsbanans hållplats i Stocksund.

De sex ljuskronorna kostade sammanlagt 60 000 kronor. De är väldigt tåliga och inte lätta att stjäla enligt landskapsarkitekt Sofia Didrik. Ljusdesignerduon som rustat i Inverness fortsätter nu, på uppdrag av parkavdelningen, med ett ljussättningsarbete i gång- och cykeltunnelsystemet vid Danderyds sjukhus.

Fakta

Plastkulor runt kristallen

44 spotlights lyser upp pelarna.

Pelarna är målade i sex olika nyanser av färgerna rosa, klarrött, vinrött och orange.

Kristallkronorna är inneslutna i stora plastklot av polykarbonat.

Närpolisen och Trygg i Danderyd har tidigare klassat området under bron som en av kommunens mest otrygga platser.

Både fotgängarens, cyklistens och bilistens perspektiv har stått i fokus vid utformningen.

Projektet ingår i kommunens satsning Upprustning E18.

Källa: Danderyds kommun

Visa merVisa mindre