Kärrtorps gymnasium. Foto: Linda Gren

Krismöte om Kärrtorps gymnasium

Bränder i korridorerna. Stölder. Fusk. Hot. Sexuella trakasserier. I eftermiddag besöker stadens högsta chefer Kärrtorp med anledning av de allt grövre ordningsproblemen. De har blivit larmade av fack och lärare som klagar på bristfällig ledning.

  • Publicerad 15:56, 2 maj 2016

Många av lärarna på skolan mår dåligt och flera är utbrända

Det är är Jan Holmquist, gymnasiedirektör i Stockholm, samt Liz Berg, gymnasiechef med ansvar för Söderort, som kallat till mötet med alla lärarna på Kärrtorps gymnasium nu i eftermiddag. Anledningen är enligt Jan Holmquist för att svara på lärarnas alla frågor kring det allvarliga läget på skolan.

"Låga intagningspoäng, mycket färre förstahandssökande med stor andel mycket svagpresterande elever, stök i och utanför lektionerna, samt många fall av kränkande beteende gentemot både elever och personal."

Förra månaden gjorde de tre fackförbunden Lärarnas riksförbund, Lärarförbundet samt Ingenjörerna gemensam sak och skickade en skrivelse till staden, som citatet ovan är hämtat från.

Kräver åtgärder

I brevet ställer de hårda krav på förändring av ledarskapet på Kärrtorps gymnasium. De skriver att de vädjat om snabbare och hårdare åtgärder mot stök, mer stöd till lärarna, skriftliga varningar till problemelever, samt avstängningar som sista åtgärd.

Enligt förbunden har rektorerna Göran Nilsson och Anna Ceder svarat på lärarnas oro genom att skylla problemen på lärarna.

Ledningens oförmåga att ta tag i problemen har enligt facken resulterat i:

"En oacceptabel psykosocial arbetsmiljö med större ackumulering av sjukskrivningar, ökad personalomsättning som följd, otrygga elever och lärare, ett alarmerande stort antal elevavhopp till andra skolor."

Handel med stulna prov

Än hårdare uttrycker en uppgiven lärare sig i ett brev till stadens skolledning. I den beskriver hen en vardag fylld med hot, sexuella trakasserier, fusk, stölder, anlagda bränder, inbrott, handel med stulna prov och skolk.

"Detta har lett till att många av lärarna på skolan mår dåligt och flera är utbrända. Flera har lämnat eller håller på att lämna skolan. Ryktet av det allmänna läget på skolan har givetvis också nått kommande elevkullar så söktrycket har blivit lågt ."

Enligt läraren tillåts allt detta fortgå utan närmare åtgärder från skolans ledning. I en intervju med Tidningen Hammarby/Skarpnäck förra veckan sa de två rektorerna Anan Ceder och Göran Nilsson att det inte är problem med ordningen, utan med skolsegregationen: "Det handlar om politik".

– Det är många lärare här på skolan som inte alls känner igen oss i den bild som rektorerna målar upp i den artikeln, säger en lärare som vi varit i kontakt med.

Läs mer om Kärrtorps gymnasium

Kärrtorps rektorer: Det är politikernas fel

Elever: "Skulle aldrig rekommendera Kärrtorps gymnasium till andra"

Dramatisk minskning av sökande

Elever skickas till Auschwitz

Lärare på utreds för rasistiska påhopp

"Klart att nazisterna har påverkat"

På årsdagen av våldsattacken: ny naziaktion på Kärrtorps gymnasium