Newroz Canatan hoppas att jakten på ny hemvist för moskén snart ska ge resultat. Foto: Nils Jönsson

Krismöte i moskén i dag – men på lokalfronten intet nytt

Solna moské riskerar fortfarande att stå utan lokal om några månader. Ingen lösning finns ännu i sikte, men Solnas politiker planerar att skriva ett rekommendationsbrev som moskén kan använda sig av i lokaljakten.

  • Publicerad 15:29, 7 nov 2019

Sommaren 2018 sades hyreskontraktet för Solna moské upp och senast i mars 2020 måste man flytta ut. Som Mitt i tidigare har rapporterat är det ingen som har velat hyra ut till moskén, och nu är verksamheten i fara. Moskén hade därför bjudit in lokalpolitikerna till ett krismöte. Representanter för M, L, C, MP, V och S kom till moskéns källarlokal i Hagalund på torsdagen.

– Alla som kom hit tycker att situationen är sorglig och det verkar som att de försöker hitta ett sätt att hjälpa oss. På mötet pratade vi om att vi måste se oss som en resurs i kommunen, säger moskéns talesperson Newroz Canatan.

– Det var ett informationsmöte där de berättade om sin verksamhet. Vi har full förståelse för att de har en tuff situation. Att de är en moské verkar inte underlätta när det gäller att hitta en ändamålsenlig lokal, säger Lars Rådén (M).

Framtiden i fara för Solnas enda moské

Filar på rekommendationsbrev

Peter Edholm (L) kom under mötet med idéen att från politiskt håll skriva ett rekommendationsbrev som moskén kan lämna till potentiella hyresvärdar. Han ska nu påbörja ett utkast som det blir upp till varje parti att ställa sig bakom. Sandra Lindström (V) är redan nu positiv till brevskrivandet:

– Staden har begränsade möjligheter att hjälpa religiösa samfund, men förhoppningen med brevet är att vi i egenskap av politiker kan intyga att moskéns verksamhet är trygg, pålitlig och positiv för lokalsamhället, säger hon.