Krislinje för anställda har öppnats

Den 8 december begärde Visions huvudskyddsombud i Sollentuna kommun åtgärder för att komma till rätta med de allvarliga arbetsmiljöbristerna på kommunledningskontoret. Nu har kommunen öppnat en krislinje för anställda.

  • Publicerad 06:20, 3 jan 2022

Vi tillmötesgår dem på alla punkter.

– Vi tillmötesgår dem på alla punkter, och vi uppfattar att de är nöjda med vårt svar, säger kommundirektör Per Törnvall.

Mitt i berättade redan våren 2019 om kommunledningskontorets problem med kränkande särbehandling, mobbning, utfrysning, trakasserier och tystnadskultur.

I början av december i år avslöjade SVT att problemen fortfarande finns kvar, och den 8 december lämnade fackförbundet Visions huvudskyddsombud i Sollentuna in en framställan om åtgärder med stöd av arbetsmiljölagen.

Enligt Vision hade arbetsgivaren haft kännedom om problemen, men utan att agera tillräckligt. I det läget valde Vision att med stöd av arbetsmiljölagen begära åtgärder för att komma till rätta med ”en undermålig psykosocial arbetsmiljö”.

Redan tre dagar senare lämnade kommunen sitt formella svar på Visions begäran, efter att ha samverkat med arbetstagarorganisationerna.

Krislinje har öppnats

I sitt svar tillmötesgår kommunen Visions krav på åtgärder. Exempelvis ska en extern part få i uppdrag att inom en av avdelningarna på kommunledningskontoret utreda eventuell förekomst av bland annat ”negativt avvikande ledarskap” och tystnadskultur och presentera rekommendationer för att ”säkerställa en god arbetsmiljö”.

En annan åtgärd är en krislinje för anställda, som redan har öppnats. Medarbetarna garanteras full anonymitet om de önskar och kommunstyrelsen, de fackliga företrädarna och skyddsombudet ska löpande få statistik från krislinjen.

Sebastian Bozó Skårman som är ansvarig ombudsman för Vision i Sollentuna är spontant nöjd med svaret från kommunen.

– Det är bra att en extern utredning ska tillsättas för att undersöka problemen, där de berörda facken bjuds in för att dels diskutera utformningen av utredningen men även valet av utförare, säger han.

Detta har hänt

Våren 2019 vittnade flera anställda på kommunledningskotoret om kränkningar, förtal, hot, och personangrepp.

I december i fjol avslöjade SVT att problem som rädsla för repressalier, utfrysning och medarbetare som mår dåligt finns kvar på kommunledningskontoret.

Den 7 december lämnade fackförbundet Vision i Sollentuna in en framställan om arbetsmiljöåtgärder på grund av den ”undermåliga” arbetsmiljön.

Den 17 december lämnade kommunen sitt formella svar på Visions begäran.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Allt fler elsparkcyklar stjäls i Norrort

Nyheter Ökning. Populärt fordon - då bli stölderna fler Stölder av elsparkcyklar har ökat dramatiskt under de första fem månaderna i år i Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby. Förta halvåret 2022 har de gått upp med 500 procent.onsdag 6/7 6:40

110 år sedan OS-maran gick i Sollentuna

Nyheter Myten om japanen som försvann skapades i Tureberg I nästa vecka har det gått 110 år sedan maratonloppet i Solskensolympiaden avgjordes då löparna sprang tur och retur från Stockholms stadion – med vändning på höjden mellan Sollentunaholm och...tisdag 5/7 13:22

Uppmaningen: Koppla din hund

Nyheter Problem. Lös hund jagade hästen Hermes Catrin och hästen Hermes blev jagade av en hund på ridturen. Nu vädjar hon till traktens hundägare att hålla koll på sina fyrfotingar ute i skogen.tisdag 5/7 6:30