– Vi tillmötesgår dem på alla punkter, och vi uppfattar att de är nöjda med vårt svar, säger kommundirektör Per Törnvall.

Mitt i berättade redan våren 2019 om kommunledningskontorets problem med kränkande särbehandling, mobbning, utfrysning, trakasserier och tystnadskultur.

I början av december i år avslöjade SVT att problemen fortfarande finns kvar, och den 8 december lämnade fackförbundet Visions huvudskyddsombud i Sollentuna in en framställan om åtgärder med stöd av arbetsmiljölagen.

Enligt Vision hade arbetsgivaren haft kännedom om problemen, men utan att agera tillräckligt. I det läget valde Vision att med stöd av arbetsmiljölagen begära åtgärder för att komma till rätta med ”en undermålig psykosocial arbetsmiljö”.

Redan tre dagar senare lämnade kommunen sitt formella svar på Visions begäran, efter att ha samverkat med arbetstagarorganisationerna.

Krislinje har öppnats

I sitt svar tillmötesgår kommunen Visions krav på åtgärder. Exempelvis ska en extern part få i uppdrag att inom en av avdelningarna på kommunledningskontoret utreda eventuell förekomst av bland annat ”negativt avvikande ledarskap” och tystnadskultur och presentera rekommendationer för att ”säkerställa en god arbetsmiljö”.

En annan åtgärd är en krislinje för anställda, som redan har öppnats. Medarbetarna garanteras full anonymitet om de önskar och kommunstyrelsen, de fackliga företrädarna och skyddsombudet ska löpande få statistik från krislinjen.

Sebastian Bozó Skårman som är ansvarig ombudsman för Vision i Sollentuna är spontant nöjd med svaret från kommunen.

– Det är bra att en extern utredning ska tillsättas för att undersöka problemen, där de berörda facken bjuds in för att dels diskutera utformningen av utredningen men även valet av utförare, säger han.