Oppositionsrådet Stina Lundgren (M) och kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin (S). Foto: Mostphotos

Krisledningsnämnden i Botkyrka har inte haft ett enda möte

Nu tilltar värmen över huvudstaden och så även i Botkyrka. Hur står kommunen egentligen rustad för att hantera extraordinära händelser så som extrem hetta, vattenbrist och bränder?

  • Publicerad 16:34, 23 jul 2019

”Botkyrka kommun står oförberedda inför kommande kriser” lyder titeln på en debattartikel i Dagens Samhälle. Där riktar oppositionsrådet Stina Lundgren (M) och Tullingepartiets Camilla Jägemalm stark kritik mot majoriteten.

Både Stina och Camilla sitter i den krisledningsnämnd som kommunen valde ledamöter till i oktober 2018. Men sedan dess har inte mycket arbete skett i nämnden. Oppositionen menar att man sedan januari 2019 efterfrågat ett första möte och en tydlig introduktion för nämndens arbete.

Kommunstyrelsens ordförande om kritiken

– Om jag ska vara lite elak är det lite konstigt att man säger att bara för att man själv inte har fått träna på hur man ska hantera en kris så har kommunen inte någon krisberedskap, säger kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin (S).

Hon förklarar att alla nämndordföranden i kommunen har de mandat som krävs för att att kunna fatta beslut vid extraordinära händelser.

– Krisledningsnämnden har möten när det finns ett behov av att fatta den typen av politiska beslut som den ordinarie politiska organisationen inte kan fatta, säger Ebba Östlin.

Hon har svårt att förstå oppositionens kritik och menar att kommunen  i samband med förra årets heta sommar visade att de är väl förberedda.

Finns det någon del av kritiken som du kan ta till dig av?

– Jag tänker såhär, det är klart att vi ska se till att vi har ett möte, den kritiken kan jag ta till mig av. Men jag tycker att jag kan kräva av oppositionen att man har större koll på vad olika nämnders uppdrag faktiskt är, säger Ebba Östlin.

När träffas krisledningsnämnden för ett första möte?

– Det kommer att ske i oktober senast. Till dess vill vi ha klart krisledningsplanen så att nämnden kan hantera denna.

Oppositionsrådet: ”Ebba Östlin visar brist på kunskap”

I en kommentar till Mitt i säger oppositionsrådet Stina Lundgren (M) att Ebba Östlin visar brist på kunskap för kommunens krisberedskap.

– Det är oroväckande att kommunstyrelseordförande inte är påläst om vilka lagar och krav som gäller. Att vi efterfrågar möten där man kan delges reglemente, instruktioner och information om sitt uppdrag samt utbildning är att ta ansvar för den uppgift man har fått. Det är att förbereda sig, säger oppositionsrådet Stina Lundgren (M).

Fakta

Vad är en krisledningsnämnd?

Vid en extraordinär händelse kan verksamheten i kommunens nämnder tas över av en krisledningsnämnd. Nämnden tar över verksamhet och fattar beslut om det som är kopplat till den extraordinära händelsen. Kommunfullmäktige avgör när krisledningsnämndens verksamhet ska upphöra.

Alla kommuner är skyldiga att ha en krisledningsnämnd. Varje enskild kommun avgör vilka befogenheter krisledningsnämnden ska ha. Syftet med nämnden är att skapa möjligheter till snabba politiska beslut vid en extraordinär händelse.

Källa: krisinformation.se
Visa merVisa mindre