Järfällahöjdare. Johan Bergman, tillförordnad kommundirektör, samt Emma Feldman (M), ordförande i kommunstyrelsen. Foto: Mikael Andersson/Järfälla kommun

Krisledningen samlas efter skärpta coronaråden

Beskedet om de skärpta coronaråden i regionen kom inte som någon större överraskning för höjdarna inom Järfälla kommun. Nu väntar möte med krisledningsgruppen där åtgärder inför framtiden ska diskuteras.

  • Publicerad 17:32, 29 okt 2020

– Beslutet var inte helt förvånande, och välgrundat. Smittspridningen för närvarande går åt fel håll och jag förstår att smittskyddsläkaren är tvungen att vidta de här regionala besluten, säger Johan Bergman, tillförordnad kommundirektör i Järfälla.

Med anledning av de skärpta råden kommer han att samla kommunens krisledningsgrupp på måndag, för att se över vilka verksamheter som drabbas och var kommunen behöver gå in med åtgärder.

– Vi vet till exempel att vi har verksamheter som nämns i beslutet så som idrott och bibliotek, som är direkt berörda av det här.

"Inte oroad"

Johan Bergman ser också en del andra frågetecken som behöver rätas ut.

– Vad som inte nämns i beslutet är gymnasieskolorna. Vi får sätta oss ner och vänta in ett förtydligande från Folkhälsomyndigheten i början på nästa vecka.

Med tanke på den ökade smittspridningen, var har hanteringen av covid-19 brustit för Järfällas del?

– Brister vill jag inte uttala mig om, utan det är helt enkelt så att smittspridningsläget är förändrat och går åt fel håll. Nu måste vi anpassa verksamheterna så att vi bidrar till att smittspridningen minskar.

– Jag är inte oroad för att vi inte ska klara det, utan fast övertygad om att vi har en organisation som kommer att stå på tårna för att läget inte ska förvärras, säger han.

Feldman: "Måste få stopp"

Även kommunstyrelsens ordförande Emma Feldman (M) säger att torsdagens coronabesked var väntat.

– Det behöver tydliggöras att vi måste få stopp på spridningen, säger hon.

Hon tycker sig under de senaste veckorna ha sett en förändring i hur folk beter sig när de är ute.

– Jag tror att man har återgått mer till det normala som var innan. Jag kan förstå att man tröttnar, men det får stora konsekvenser.

Vilka konsekvenser får dagens besked för Järfällaborna?

– Jag tror att det är lite mer ett steg tillbaka till det vi såg i våras. Man behöver tänka på att avhålla sig från saker som inte är helt nödvändiga, hålla avstånd, tvätta händerna och vara omtänksamma mot varandra. Det är därför restriktionerna finns, av omtanke.

Så hanterar Järfällas centrum nya striktare råden