Restaurang Grodhavet är stängt. Alkoholstoppet vid 20 och andra restriktioner gör det dyrare att hålla öppet. På helgerna tänder de grillen, men omsättningen är liten.

– Jag är orolig varje dag, säger Jurirat Strede.

Paret Strede som har drivit krogen i Huvudsta sedan 2013 har under året provat det mesta: take away, utkörning, utekök.

– Jag har haft en tumstock i bakfickan, man lappar bord och jagar gäster, säger Jurirat.

Tobias Strede uppskattar att restaurangen har tappat 40-45 procent av försäljningen under året. Men det är inte restriktionerna han är kritisk till, utan stadens brist på agerande.

Han jämför med Stockholm stad som har slopat tillsynsavgifter för bland annat alkohol och livsmedel. Gratis uteserveringar och hyresavdrag för vissa ingår också i stödpaketet.

Från Solnas håll betalas inget tillbaka, det svaret har paret Strede, som betalar in cirka 300 000 kronor i arrende och tillsyn per år, fått.

– Solna ska vara den mest företagsvänliga kommunen, men har inte inte visat något intresse alls för vår överlevnad.

Förblöda långsamt

Dock har Solna börjat erbjuda företag möjligheten att skjuta på betalningar. Tobias Strede tror intresset för det är minimalt.

– Som att förblöda långsamt, säger han.

Susanne Lundström på Regissörsvillan i Näckrosen instämmer. Hon fick göra sig av med all personal i fjol. Trots att det mest har blivit take away kostade tillsyn för serveringstillståndet henne 10 000 kronor.

– Att skjuta upp avgifter hjälper ju för stunden, men är inget stöd, menar hon.

Andreas Hedlund på Villa Wera i Solna strand efterlyser även han en översyn av restaurangernas avgifter till Solna. Åtminstone en dialog om det.

– Men jag fick svaret att Solna inte haft särskilt många konkurser. En konstig förklaring till varför man inte vill hjälpa till.

De restaurangägare som Mitt i pratar med säger att varje krona räknas, men kommunstyrelsens ordförande Pehr Granfalk (M) tror inte att slopade tillsynsavgifter skulle ha någon effekt. Symbolpolitik, anser han.

– Det är inte att vara sjysst med skattebetalarnas pengar, i så fall skulle man sänka skatten för folk som blivit av med jobbet. Det handlar i grunden om att driva en bra verksamhet kommunalt. Då behövs det intäkter.

Vad gäller Grodhavets arrende vill han ”inte förhandla i media”.

– Det är bättre för näringslivet att se till så att Solna är en bra marknadsplats än att stötvis sponsra företag.

Redan stängt

Men krögarna varnar för negativa följder.

– På sommaren brukar vi ha många ungdomar som jobbar här, nu vågar man ju inte anställa. Flera krogar i Solna har redan stängt och risken är att folk inte vågar satsa, säger Tobias Strede.

– Politikerna vill inte använda skattebetalarnas pengar till att stötta oss. Men det blir dyrare för skattebetalarna om Solna blir en kommun som inte är företagsvänligt och en plats där det inte finns krogar att äta på, säger Andreas Hedlund.