Under måndagen stängdes Rinkebystråket i protest. Foto: johanna edström/press

Kris på Rinkebystråket: ”Det är avtalsbrott”

Hyresvärden Familjebostäder tycker att stängningen av Rinkebystråket är oväntad. Men menar att det i nuläget inte är aktuellt att återuppta förhandlingarna med handlarna. – Det är ingen tveka om att stängningen är avtalsbrott, säger Lars Björk, fastighetschef på Familjebostäder.

  • Publicerad 14:29, 2 jul 2018

Under måndagen stängde handlarna på Rinkebystråket sina restauranger och butiker i protest.

Höga hyror, dåligt rykte och att flera lokaler på stråket står tomma, är några orsaker till varför handeln inte går bra, enligt handlare.

Det är också orsaken, menar handlare, att några företagare redan lämnat stråket och flera kämpar för att inte behöva försätta sina verksamheter i konkurs.

Lars Björk, fastighetschef på Familjebostäder har tidigare berättat för Mitt i att handlare får tänka om eller bytas ut.

– Det är tråkigt att de valt att de nu valt att stänga och ganska oväntat, eftersom att majoriteten av handlarna antingen har sagt att de ska skriva på det nya lättnadsavtalet som vi erbjuder eller har skrivit på det.

– Det är ingen tveka om att stängningen är avtalsbrott. Vi kommer att agera enligt ”boken” vill säga att det ganska snart kommer ett brev till handlarna där de står att de ska vidta rättelse och öppna butikerna igen. Utöver det har vi ännu inte diskuterat hur vi från Familjebostäders sida ska gå vidare.

Kan det bli aktuellt att återuppta förhandlingarna med handlarna om en annan hyresrabatt?

– Nej, vi har gett dem ett erbjudande som vi tycker är bra, säger Lars Björk.

I det nya avtalet erbjuder Familjebostäder företagarna bland annat 25 procent i hyresrabatt, men det räcker inte menar handlarna.

Hyran på stråket ligger på 2 200 kronor /kvm och uppåt.

– Jag har cirka 40 000 i hyra per månad ett par tusen kronor i rabatt hjälper inte mig, säger Wazir, butiksägare på stråket.

 

Fakta

Hyreskonflikten – detta har hänt:

Mellan november förra året fram till sista april i år har handlare på Rinkebystråket fått hyresrabatt på 100 procent.

Rabatten tog slut och från 1 maj i år skulle handlarna betala full hyra.

Handlarna krävde då minst 30 procent i rabatt. Familjebostäder erbjöd 15 procent.

Den 29 maj gick handlarna ut och hotade med stängning. Då inleddes förhandlingar med Familjebostäder som resulterade i att hyresvärden erbjöd 25 procent i rabatt samt att frysa lokalanpassning och marknadsföringskostnader. Och även att frysa vissa hyresskulder.

Några handlare skrev på det avtalet. Men flera valde att inte göra det.

Handlare från Rinkebystråkets företagareförening meddelade i veckan att de kommer att stänga i protest den 2 juli.

Visa merVisa mindre