Kris i allergivården – fler läkare ska utbildas

Bristen på allergologer är skriande – men nu utbildas fler. Fast frågan är om det räcker. Pensionsavgångarna är stora och många av dem som är i tjänst är över 65.

  • Publicerad 10:46, 21 dec 2018

Allergiläkare som går i pension och mottagningar som stänger. Allergivården i Stockholms läns landsting är i kris.

Nu har landstinget beslutat att skapa nya utbildningsplatser för allergologer. Specialistutbildningen tar cirka tio år, efter läkarexamen.

– Det blir en på Karolinska i Huddinge och en i Solna, och en på S:t Görans sjukhus, säger landstingsrådet Ella Bohlin (KD).

Sedan tidigare är en allergolog under utbildning på Södersjukhuset.

Går i pension

Men frågan är om det räcker. Redan för fem år sedan slog allergologer larm om stora pensionsavgångar inom de närmaste åren.

Enligt en debattartikel i Dagens Medicin finns idag bara 11 allergologer under 65 som är verksamma i länet.

– Det här är vad vi budgeterat med till att börja med. Det är en nödvändig satsning, allergivård är något som vi kommer att se mer av eftersom allt fler drabbas av allergier.

Ersättning räcker inte

Men inte nog med att det råder brist på allergologer, hela mottagningar stänger.

Sedan 2013 ingår allergivård i vårdvalet, alltså den fria etableringsrätten. Men mottagningar larmar nu om att ersättningen från landstinget är för låg för att det ska gå runt.

Till våren stänger Cityakuten sin mottagning. Även Praktikertjänst mottagning vid S:t Görans sjukhus har aviserat att det är svårt att få ekonomi i verksamheten.

Mer pengar – och skärpta krav

Den nya blågröna koalitionen i landstinget har sagt att man ska se över ersättningen till ”anorektiska vårdval”.

– Vi har justerat ersättningarna uppåt och det pågår en revision av vårdvalen där vi ser över ersättningssystemen. Vi skärper också kraven på att de vårdgivare som ingår i vårdvalen ska tillhandahålla utbildningsplatser och delta i forskning och utveckling, säger Ella Bohlin.