Coronaviruset slår hårt mot både flyg- och hotellbranschen. Foto: Mostphotos

Kris för turismen – 95 procent färre resenärer på Arlanda

Resandet till och från Arlanda minskade med 95 procent i juni i jämförelse med i fjol. Störtdykningen är den samma i hotellbranschen. – Coronapandemins påverkan på flygresandet är fortsatt dramatisk, säger Jonas Abrahamsson vd för Swedavia.

  • Publicerad 04:58, 16 jul 2020

Flygbranschen har det inte lätt just nu – i princip ingen flyger.

På Arlanda minskade resandet med 95 procent i juni i jämförelse med samma månad förra året. Kraschen är lika dramatisk på Bromma flygplats.

– Coronapandemins påverkan på flygresandet är fortsatt dramatisk. Vi ser dock tecken på en successiv återstart av trafiken i takt med att reserestriktioner lättat, vilket är positivt för tillgängligheten. Det handlar dock fortsatt om blygsamma nivåer sett till antalet resenärer och vi räknar med en långsam återhämtning av flygresandet, säger Swedavias vd Jonas Abrahamsson.

I juni förra året reste 2 494 000 resenärer till eller från Arlanda. I år är antalet resenärer betydligt färre, bara 117 000.

Flygresor i juni

Tabellen visar passagerarstatistiken för både inrikes- och utrikesresor på Arlanda och Bromma flygplats under juni 2020 samt förändringen i procent i jämförelse med juni förra året.

 UtrikesFörändring i procent InrikesFörändring i procent
Arlanda82 85296%34 44099%
Bromma26499%3 08698%

Källa: Swedavia.

Störtdykning även i hotellbranschen

Störtdykningen för flyget syns också i hotellbranschen. I juni minskade intäkterna för hotellnätter i Stockholms län med 88 procent i jämförelse med i fjol. Bara 15 procent av hotellrummen i länet var bokade i juni vilket är betydligt lägre än förra året. Då var beläggningen 75 procent.

Siffrorna kommer från företaget Benchmark Alliance som förser besöksnäringen med statistik och är publicerade av Stockholms handelskammare.

– Hotellbranschen är, tillsammans med exempelvis de nöjesparker som i princip fått ett inofficiellt näringsförbud, extremt hårt drabbade. Deras viktigaste månader har blivit rena mardrömmen och regeringen borde ta ett större ansvar för att rädda dessa verksamheter, säger Stefan Westerberg chefekonom på Stockholms handelskammare.