Kris eller krig – nu ska vi utbildas i skydd

För första gången sedan 60-talet skickar staten ut en broschyr hur svenskarna ska göra i händelse av kris eller krig. Den här veckan hålls också utbildningar i krisberedskap i både Tumba och Hallunda. Här får de som deltar lära sig att hantera krissituationer.

  • Publicerad 05:36, 26 maj 2018

Den här veckan går broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” ut till alla hushåll i Sverige. Samtidigt är det nationell krisberedskapsvecka och i både Tumba och Hallunda arrangerar frivilligorganisationen Försvarsutbildarna i samarbete Myndigheten för samhällskydd och beredskap och Botkyrka kommun utbildningstillfällen söndag 3 juni. Den som vill vara med måste  anmäla sig senast den 28 maj.

Mer kris än krig

Här får deltagarna lära sig att hantera situationer då till exempel värme, vatten eller el saknas hemma och hur man stärker sin förmåga att ta hand om både sig själv och andra.

– Det kommer vara mer betong på kris än krig. Man går igenom vad man kan bra.att ha hemma och varför, säger trygghetssamordnaren Natasha Engberg på Botkyrka kommun.

Här är skyddsrum i Botkyrka och Salem

Hur man hantera kris- och krigssituationer går också att läsa i broschyren ”Om krisen eller kriget kommer”. I den finns bland annat tips på mat som är bra att ha hemma men också en uppmaning om att alla tar reda på var skyddsrum och andra skyddande utrymmen finns.

– Var alla skyddsrum finns går att se på kommunens hemsida, säger Michelle Marcher som är pressansvarig på Botkyrka kommun.

Både Botkyrka- och Salembor kan också leta reda på närmaste skyddsrum på skyddsrumskartan med hjälp av information som finns här på MSB:s hemsida.

Fotnot: Här kan du anmäla dig till utbildningen i Hallunda och här kan du anmäla dig till utbildningen i Tumba.