Foto: Elin Björklund

Kriminella härjar på skogsparkering

Krossade bilrutor, bensinstölder – och bilbränder. Hyresgästernas på Örnens väg farhågor om tvångsflytten av sina bilar till skogen har besannats. – Jag tror att det blir ännu värre framåt sommaren, säger Ulla Neimert, som fick sin bil helt utbränd förra helgen.

  • Publicerad 19:08, 10 maj 2015

På marken ligger bara sot och utbrända bildelar kvar.

– Min granne skrev i vår facebookgrupp att en bil brann nere i skogen. Vi förstod snart att det var min, säger Ulla Neimert.

I skogsområdet ligger glaskross från bilrutor och en trädgårdsslang som ser helt ny ut.

– Den har använts för tjuvslangning av bensin. Det är flera som råkat ut för slangning, sönderslagna tankar och krossade bilrutor. Frontar och billampor har också stulits, säger Barbara Helmersson, som varit aktiv inom Hyresgästföreningen i 20 år och själv är en av hyresgästerna vid Örnens väg.

Den sista februari tvingades Haninge bostäders hyresgäster flytta sina bilar till skogsvägen Vintervägen, mellan Örnens väg och Gamla Nynäsvägen.

Detta sedan deras garage, byggt av Skanska 1992, plötsligt riskerade att rasa utan sina akut insatta stöttstämpor.

Hyresgästerna är hänvisade till skogen minst året ut. Under tiden ska garaget för 250 bilar renoveras.

Haninge bostäder beställde extra vaktbevakning av skogsområdet.

Men redan från början var oron stor för brott bland hyresgästerna – och nu har farhågorna besannats.

– Jag är bara glad att brandkåren snabbt var på plats. Branden hade kunnat sprida sig både till skogen och till bilarna runtomkring, säger Ulla Neimert.

Enligt Christoph Vejde, vd på Haninge bostäder, utökar bostadsbolaget nu bevakningen ytterligare.

Haninge bostäder ligger också åter på kommunen om inte hyresgästerna kan få stå på Örnens väg.

– Jag gick i taket efter bilbränderna och nu har jag enorm förståelse för att folk är oroliga att parkera i skogen. Förhoppningsvis får vår ökade bevakning resultat och jag blir mäkta förvånad om vi inte får utöka våra p-platser längs med skogssidan på Örnens väg efter detta, säger Christoph Vejde.

Barbara Helmersson är frustrerad.

– De är naiva om de inte trott att skogsparkeringen skulle gå åt pipan. Tyvärr har det brunnit allt mer i bilar sista åren i Handen. Det är folk som jävlas. Antingen måste det nu ordnas med rejäl belysning längs skogsparkeringen eller så måste vi få stå på Örnens väg.

Ulla Niemert har varit rädd varenda natt för att något ska hända med hennes bil. På nätterna står här runt 150 bilar.