Fönsterkross vid inbrott. Foto: Mitt i

Kriminella barn ska kallas till allvarligt samtal

Allvarssamtal inom 48 timmar för barn som begår brott ska införas enligt den blågröna majoritetens budget i Stockholm. Men polisens resursfråga kan sätt käppar i hjulet för initiativet.

  • Publicerad 17:57, 14 nov 2018

Enligt den grönblå koalitionen gör man en så kallad historisk satsning på trygghet.

Det betyder fler trygghetskameror, en reviderad handlingsplan mot våldsbejakande extremism och en förbättrad samverkan mellan skola, socialtjänst och polis.

Allvarssamtal inom 48 timmar

Det kommer också att innebära att alla unga i Stockholms stad som begår sitt första brott ska ha ett allvarssamtal med socialtjänst och polis inom 48 timmar. Det utlovas också i den grönblå majoritetens budget.

För att finansiera allvarssamtalen ska man använda en del av de tillskott för individ- och familjeomsorgen som får 100 miljoner kronor mer nästa år.

För socialtjänstens del tror majoriteten att man kan komma igång med etta nästa år.

Men det är inte lika säkert att polisen kommer att ha tillräckligt med resurser för att delta i allvarssamtal nästa år, enligt vad socialborgarrådet Jan Jönsson (L) tidigare har sagt.

Sociala insatsgrupper permanentas

Man ska också permanenta de Sociala insatsgrupperna.

Sociala insatsgrupper riktar sig till unga vuxna mellan 20 och 29 år med kriminell bakgrund som vill lämna det destruktiva beteendet och i stället ersätta det med integration och sysselsättning.

I Spånga-Tensta beslutade man 2016 att Sociala insatsgrupper för unga vuxna ska vara en permanent verksamhet inom stadsdelsförvaltningen.

I övriga stadsdelar har insatsgruppen bedrivits på projektbasis.

Sociala insatsgrupper finns i dag stadsdelarna, Enskede-Årsta-Vantör, Skarpnäck, Skärholmen, Spånga-Tensta samt Rinkeby-Kista  Farsta, Hässelby-Vällingby.