Blivande gymnasisterna Charlie Habolin och Adam Boxström får pröva att ta vara på fingeravtryck med hjälp av kolpulver och dentalmassa. Foto: Hannah Modigh

Kriminalteknik nya ämnet

Ett femtiotal ungdomar kom till Tyresö gymnasiums krimevent, med bland annat Hasse Aro, programledare i ”Efterlyst”. Skolledningen hoppas att nästa läsårs satsningar på kriminalvetenskap ska få skolan att lysa i det stora ut­budet.

  • Publicerad 11:54, 28 jan 2013

– Usch det luktar illa. Starkt liksom.

Charlie Habolin och Adam Boxström rör samman dentalmassa och härdare – verktyg som riktiga kriminaltekniker använder för att ta tillvara fingeravtryck.

Under handledning av tekniker från Nackapolisen får Charlie, Adam och ett 50-tal andra elever lära sig hur man säkrar spår och vilken betydelse det har för det fortsatta polisarbetet.

Innan dess berättade kvällens ciceron, Hasse Aro, programledare i ”Efterlyst”, om hur många yrkesgrupper som kan vara inblandade när ett mord ska klaras upp: kriminaltekniker, utredare, rättsläkare, psykologer och övriga poliser.

Under tisdagskvällen väntade sedan föreläsningar om brottsplatser samt en kriminalpsykologs redogörelse för olika personlighetsstörningar.

– Jag tycker att det låter jätteintressant, särskilt det här med kriminalpsykologi. Det vore spännande att jobba i fältet mellan polisarbete och psykologi, säger Adam Boxström.

Tyresö gymnasiums kommande satsning på kriminalteknik inom det naturvetenskapliga programmet och kriminalpsykologi inom samhällsprogrammet är ett av flera sätt att återta det stora elevtapp skolan haft de senaste fyra åren. Innevarande läsår är antalet elever på gymnasiet nere i cirka 800. För fyra år sedan hade skolan cirka 1 300 elever.

För att få stopp på den nedåtgående spiralen anlitade skolan i våras konsulter som tillsammans med elever och lärare analyserat problemen och tagit fram de nya programidéerna.

Inom ett år väntas också besked från politikerna om skolans framtida placering.

Redan under gymnasiemässan i november märkte skolledningen att man slagit huvudet på spiken vad gäller satsningarna på kriminalvetenskap.

Nu hoppas man att intresset ska hålla i sig till sista ansökningsdagen, den 15 februari, och att fler än tidigare ska välja gymnasiet.

Föräldern Gisela Kisch är mycket positiv till de nya inriktningarna.

– Mitt barn vill egentligen gå i skola inne i Stockholm, men i och med att hon är intresserad av ­kriminologi så har det här seglat upp som ett alternativ. Mycket hänger nog på hur intresserad hon blir under den här kvällen, säger hon.

Även kvällens ciceron, Hasse Aro, gissar att de olika kriminalvetenskapliga inriktningarna har potential, särskilt som justitie­minister Betarice Ask (M) nyligen har gett direktiv till polisen om att de bör ge utomstående experter som ekonomer, jurister eller it-forensiker polisiära befogenheter.

– Sedan vill jag så klart också passa på att slå ett slag för kriminal­journalistiken, en yrkeskategori som även den går mot en större specialisering, säger han.

Fakta

Varför har du kommit till krimeventet?