Hallonbergen klassas fortfarande som ett riskområde i Sverige enligt en ny rapport från polisen. Foto: Åsa Sommarström

Kriminaliteten i Rissne och Hallonbergen har ökat

Rissne och Hallonbergen har tidigare klassats som utsatta områden. I en ny rapport definierar polisen dem nu som riskområden – det vill säga områden med större problem än tidigare. – Det här är en lägesbild som växt fram under lång tid, säger Kajsa Johansson, kommunpolis i Sundbyberg.

  • Publicerad 11:27, 3 jun 2019

Polisen har nu presenterat sin nya lista över utsatta områden i Sverige. För Stockholms del meddelades två nyheter.

Området Storvreten i Tumba klassas numera som ett särskilt utsatt område. Men Smedby i Upplands Väsby har tagits bort och ses inte längre alls som ett utsatt område.

Både Hallonbergen och Rissne klassades tidigare som ”utsatta områden” och har nu höjts till ”riskområden”. Enligt polisen har kriminaliteten fördjupats i dessa områden varför läget bedöms vara allvarligare än tidigare.

Vi har lagfört flera tongivande personer de senaste månaderna vilket gett god effekt.

Kajsa Johansson

Rissne och Hallonbergen riskerar att kliva upp ytterligare en nivå och bli klassade som ”särskilt utsatt område” (se faktaruta), om inte åtgärder sätts in.

Enligt Kajsa Johansson, kommunpolis i Sundbyberg, är den nya bedömningen av Hallonbergen och Rissne ingen överraskning, och bilden av att områdena är på väg åt fel håll delas av lokalpolisen.

– Det här är en lägesbild som växt fram under lång tid och ingen bedömning som gjorts på något som hänt i går, säger hon.

Kajsa Johansson, kommunpolis i Sundbyberg, är hoppfull inför att kunna vända de negativa trenderna i både Hallonbergen och Rissne. Foto: Maria Lilja.

Polisen har jobbat aktivt i både Rissne och Hallonbergen under lång tid och alla lediga poliser som inte är ute på 112-utryckningar har som uppgift att vara i områdena, berättar Kajsa Johansson.

– Vi har en särskild hanldingsplan för områdena och ett inriktningsbeslut gällande både Rissne och Hallonbergen om att jobba strategiskt mot tongivande personer i den kriminella miljön. Vi har lagfört flera tongivande personer de senaste månaderna vilket gett god effekt.

Många goda krafter i områdena

Polisen jobbar även hårt på att ta hand om brottsoffer och försöka stoppa nyrekryteringen till kriminella gäng i både Rissne och Hallonbergen, berättar Kajsa Johansson.

– Det kan ta uppemot 10 år att vända en negativ samhällstrend. Vi behöver vara ihärdiga. Vårt arbete har redan gett oss en bättre bild av vilka individer vi har i de kriminella miljöer, var de rör sig och hur brottsligheten ter sig. Men det kan bli tillfälligt turbulent innan vi är tillbaka i önskad riktning, säger hon.

Även polisens ungdomsgrupp lägger nästan all sin kraft på insatser mot ungdomar i områdena, berättar Kajsa Johansson.

Det kommer ta tid, men det kommer bli bra.

Kajsa Johansson

– Vi är även drivande i två projekt som är i uppstartsfasen nu – Samverkan i Rissne och Sundbybergsmodellen, där mycket fokus ligger på att få ungdomar att gå kvar i skolan. Det är en jätteviktig del i deras framgång i livet. Om ett barn som är 16 år kommer till oss och har begått ett grovt rån så är det för sent för oss att göra något, vi behöver hitta en modell att hjälpa dem tidigare. Där har vi ett jättebra samarbete med socialtjänst, kommun och skola.

Polisen har god kontakt med Balder kring ombyggnaden av Rissne centrum, för att få centrumet att bli tryggare och även kunna bygga bort en del brottslighet. Arkivbild: Åsa Sommarström.

Polisen undersöker även hur man skulle kunna ordna med kameraövervakning i Rissne och Hallonbergen. Det är dock inget som är aktuellt att införa i år, berättar Kajsa Johansson.

Hur ser du på framtiden för Rissne och Hallonbergen?

– Jag är hoppfull! Det finns riktigt många goda krafter och flera bra projekt i områdena. Vi har även god kontakt med Balder kring ombyggnaden av Rissne centrum i hur man kan bygga bort brottslighet och få Rissne att bli en mer trygg plats. Man önskar ju att man kunde lösa de här problemen i morgon, men det går inte. Det kommer ta tid, men det kommer bli bra.

Fakta

Utsatta områden i Stockholm

Utsatta områden i Stockholm: 

Skogås, Huddinge

Vårby, Huddinge

Älvsjö/Solberga, Stockholm

Brandbergen, Haninge

Bredäng, Stockholm

Edsberg, Sollentuna

Finnsta, Upplands Bro

Hagsätra/Rågsved, Stockholm

Hässelby/Vällingby, Stockholm

Sångvägen, Järfälla

Termovägen, Järfälla

Vårberg, Stockholm

Östberga, Stockholm

Jordbro, Haninge

Storvreten/Tumba

Riskområden:

Tureberg, Sollentuna

Rissne/Hallonbergen, Sundbyberg

Särskilt utsatta områden:

Husby, Stockholm

Rinkeby/Tensta, Stockholm

Alby, Botkyrka

Fittja, Botkyrka

Hallunda/Norsborg, Botkyrka

Inte längre bedömda som utsatta områden:

Smedby, Upplands Väsby

Källa: SVT

Källa: Polisen
Visa merVisa mindre

Fakta

Detta innebär ett "utsatt område"

Polisen delar in Sveriges utsatta områden i tre kategorier:

Utsatt område:

Ett geografiskt avgränsat område som karaktäriseras av en låg socioekonomisk status där de kriminella har en inverkan på lokalsamhället. Inverkan är snarare knuten till den sociala kontexten i området än de kriminellas utstuderade vilja att ta makten och kontrollera lokalsamhället. Påverkan kan utgöras av direkta påtryckningar, exempelvis genom hot och utpressning, eller indirekta, som offentliga våldshandlingar, öppen narkotikahandel, ett utåtagerande missnöje mot samhället

Särskilt utsatt område:

Kännetecknas av en allmän obenägenhet att delta i rättsprocessen. Det kan även förekomma systematiska hot och våldshandlingar mot vittnen, målsägare och anmälare i området. Situationen i området innebär att det är svårt eller nästintill omöjligt för polisen att fullfölja sitt uppdrag vilket kräver regelmässig anpassning av arbetssätt eller utrustning. Många gånger har det skett en normalisering vilket lett till att varken polisen eller de boende reflekterar över det avvikande läget i området.

Riskområde:

Ett område som uppfyller samtliga kriterier för ett utsatt område men inte riktigt når upp till de kriterier som kännetecknar ett särskilt utsatt område. Läget är dock så alarmerande att det finns en överhängande risk att området riskerar att bli särskilt utsatt om inte adekvata åtgärder sätts in.

Källa: Polisens rapport 2017/Svt
Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Efter butiksdöden – Så ska stan förbli levande

Nyheter Förebild: Hökarängen vände från vakanser till vimmel I en levande stad behövs det levande bottenvåningar. Men när tusentals butiker försvinner måste länets fastighets­ägare tänka om för att kunna fylla sina lokaler med något annat. "Brun papp i...lördag 31/7 5:00

Då kan pride anordnas i Bergshamra

Nyheter Men årliga firandet ställs in i Rissne Bergshamra Pride skjuts upp till hösten och Rissne Pride ställs in. Med förhoppningen att få firas tillsammans har arrangörerna i Solna och Sumpan tvingats ställa in och ställa om, i år igen.fredag 30/7 13:24

Butikspersonal såg till att misstänkt våldtäktsman greps

Nyheter Kände igen mannen från vittnens bilder En man har häktats misstänkt för våldtäktsförsök utanför ett soprum i Sundbyberg och en våldtäkt på Kungsholmen. Mannen kunde gripas efter att butikspersonal i centrum känt igen honom på bilder som...fredag 30/7 10:25