”Kokain” är Vasastadsbon och författaren Pascal Engmans femte bok. Tidigare har han bland annat skrivit om terrordåd och incels. Den här gången handlar det om gängkriminalitet och droghandel.

– Jag har aldrig gjort så mycket research som inför ”Kokain”. Jag har intervjuat många kriminella, och suttit i garage och parkeringshus, för att försöka förstå vad som driver dem. En gemensam nämnare är att alla vill lämna branschen eftersom det är så påfrestande att leva som de gör, säger Pascal Engman.

Var du någonsin rädd?

– Jag var aldrig rädd att de jag träffade skulle göra mig någonting, i så fall handlade det mer om rädsla för att hamna i skottlinjen. Vissa som jag har intervjuat lever med ständig fara för sina liv.

– Jag tänkte mig för innan jag bestämde möte med dem och jag såg mig om några gånger när vi satt där. Jag var inte helt kolugn.

Inte glamourisera

Han säger att det har varit spännande att få en inblick i en värld som man läser mycket om men som han menar även bygger på journalisters antaganden. Det var även skrämmande eftersom det handlar om personer med ett stort våldskapital.

– Jag är noga med att inte glamourisera det kriminella livet i boken, det är jävligt mörkt. Kokain och andra droger är en sådan enorm business.

– Det är lika lätt att beställa hem som hämtmat. Varje vecka får köparna menyer som de kan välja ifrån och på en kvart har de fått hem sina beställningar.

Rör sig i Vasastan

Karaktären Vanessa Frank bor precis som Pascal i Vasastan, närmare bestämt på Roslagsgatan. Hon rör sig mycket i stadsdelen och McLarens är hennes stammishak.

Själv brukar Pascal Engman sitta på Thelins på Odengatan och skriva.

– Särskilt nu under pandemin. Jag varvar kaféet med mitt hemmakontor på Tulegatan.

”Kokain” gavs ut i veckan och är den fjärde boken i Vanessa Frank-serien.