En del av Sveriges största totalförsvarsövning på över 30 år genomfördes i Edsberg. Foto: Veronica Lindström

Krigsscenario vid underjordiska ledningscentralen i Edsberg

Tidigare i veckan kryllade det av uniformerade personer, militärfordon och civila bilar med blåljus i och kring Edsberg. Nej, kriget har inte kommit, men väl en skarp övning som är en del i TFÖ20 – den största totalförsvarsövningen på över 30 år.

  • Publicerad 11:41, 31 jan 2020

– Sverige måste kunna stå emot svåra påfrestningar och det är en angelägenhet för hela samhället. Totalförsvarsövningen bidrar till en ökad kunskap i samhället och skickar samtidigt viktiga signaler till omvärlden, säger Försvarsmaktens överbefälhavare Micael Bydén till Försvarsmaktens hemsida.

Det försämrade omvärldsläget har gjort att regeringen beslutat att Sveriges totalförsvar, som består av det civila och militära försvaret tillsammans, ska stärkas.

Scenario med högsta beredskap

Därför genomförs Totalförsvarsövning 2020 (TFÖ20), en planerad övning som inleddes i november och pågår under hela 2020.

I den första delen övar kommuner, länsstyrelser, regioner och militärregioner sina planer utifrån ett scenario där det råder skärpt beredskap och sedan högsta beredskap.

Elefanten under Edsberg

Den militära närvaron i Edsberg i veckan var en liten del av den övningen, som bland annat handlade om transport av skyddsvärda personer i ett läge där Sverige stod under krigsangrepp.

Att det skedde i Sollentuna beror på att Elefanten, Försvarsmaktens atombombsäkra och 3 300 kvadratmeter stora ledningscentral, ligger under Edsberg.

Ledningscentral för kommunbossar

Anläggningen byggdes 1972–1977 och var fram till 1998 en civilförsvarsanläggning, tänkt att fungera som ledningscentral och skyddsrum för Sollentunas och Stockholms stads kommunledningar i händelse av ett krigsutbrott.

Från ordersalen i bergets hjärta skulle hela Stockholm kunna styras i händelse av ett kärnvapenkrig. Så här såg det ut i Elefanten innan Försvarsmakten moderniserade 2017. Foto: Åsa Sommarström

1998 togs Elefanten ur bruk och låg oanvänd i 19 år, helt intakt med komplett originalinredning, innan Försvarsmakten köpte anläggningen 2017 och moderniserade den och började använda den.

Invånarna i Edsberg kan förvänta sig att få se ytterligare övningar under året då TFÖ20 pågår.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Corona: Ökad smittspridning för tredje veckan i rad

Nyheter 53 nya fall konstaterades i vecka 41 53 nya smittade av corona konstaterades i Sollentuna under vecka 41, enligt Folkhälsomyndighetens senaste siffror. Det innebär ökad smittspridning i kommunen för tredje veckan i rad, även om den...torsdag 21/10 16:15

Jämn rysare när politiker sa nej till att sälja skolbyggnad

Nyheter Styrande majoriteten var splittrad i frågan Det var ovisst in i det sista och omröstningen blev jämn när kommunstyrelsen i förra veckan sa nej till försäljningen av fastigheten i Rotebro där förskolan Kokalite ligger.torsdag 21/10 6:20