Auro Ricking, Magdalena Marklund, Maria Holmerin Nord och Sofia Ljung handarbetar ihop i Kristallparken. Glädjen i att mötas är lika viktigt som att sy och sticka, tycker de. Foto: Märta Lefvert

Kreativa Solbergabor skapar konstverk till sitt område

Ett konstverk växer just nu fram i Solberga. Det skapas av Solbergaborna själva och ska hängas upp vid en gångväg i området. Vad det ska bli? En sol förstås.

  • Publicerad 06:30, 30 apr 2021

Det fina med Solberga tillsammans är att alla kan bidra.

Romelia Suarez älskar att arbeta med händerna. I hela sitt liv har hon har sytt, stickat och virkat och när gruppen Solberga tillsammans bildades ville hon självklart vara med.

– Jag längtar hela tiden tills dagarna vi träffas. Det här är en sådan vänlig grupp. Jag trivs med de här människorna, säger hon och visar den fina, gulskiftande väv hon arbetar på just nu.

Romelia Suarez både syr, stickar, virkar och väver till det gemensamma konstverket. Här visar hon en väv. Foto: Märta Lefvert

Skapar en stor sol

Mitt i träffar Romelia Suarez och en liten grupp andra Solbergabor i Kristallparken en solig måndagseftermiddag. Ur sina påsar dukar de upp garner, tyger och färgglada rutor som de stickat, vävt, sytt, stickat och broderat. Rutorna är 20x20 centimeter stora och ska fogas samman till ett stort konstverk.

– Tanken är att det ska bli en sol som vi ska fästa på en bro vid en gångväg här i Solberga i början av sommaren, berättar Auro Ricking, som har en bakgrund som gerillastickare.

Det var hen och hens chef på återbruksfötetaget Refo som fick idén till Solberga tillsammans. De pratade om hur isolerade och deppiga många människor blir under pandemin och om hur trist det är med alla inställda fritidsverksamheter.

– Så fick vi idén att skapa ett nytt sammanhang och bidra till en god stämning här i Solberga, berättar Auro Ricking.

Auro Ricking har gjort en mormorsruta, av återanvända textilier. "Återbruk är en del av idén", säger hen. Foto: Märta Lefvert

Skapade en Facebokkgrupp

Sagt och gjort. I mars startade Auro Ricking Facebookgruppen Solberga tillsammans och lanserade idén om att skapa ett konstverk ihop. Det gav gensvar och snart var en grupp på tolv personer i gång med att handarbeta.

– Vi arbetar med våra delar hemma. Sedan träffas vi med jämna mellanrum, både digitalt och här i parken, berättar Magdalena Marklund och visar ett blomsterprytt lakanstyg som hon ska återanvända i konstverket.

– Jag är inte alls van vid att handarbeta och sa till Auro att jag inte kunde något. Då uppmuntrade hen mig att vara med ändå och nu lär jag mig mycket. Det är jätteroligt och peppande, säger Magdalena Marklund, som är nyinflyttad i Solberga och glad över att lära känna andra som bor här.

Magdalena Marklund ska använda det här blommiga lakanstyget till en av sina bidrag till konstverket. Foto: Märta Lefvert

"Alla kan bidra"

En av dem är Maria Holmerin Nord, ordförande i Stockholms läns hemslöjdsförening, som blev involverad i projektet redan från början.

– Det fina med Solberga tillsammans är att alla kan vara med och bidra. Det är som i en kör – det vi skapar ihop blir så mycket större än de enskilda delarna, säger hon och visar upp den lilla garnboll hon knåpar på den här eftermiddagen.

Tillsammans ska bitarna bilda en lysande sol. Foto: Märta Lefvert

Återbruk av material

Allt som används till konstverket är begagnat material, som tyger, kläder, lakan, smycken, pärlor och annat. Just nu består det alltså av mängder av separata bitar. Senare i vår ska gruppen pussla ihop dem till ett vackert mönster.

Men hur spännande det än ska bli att se det färdiga konstverket är det ändå vägen dit som är det viktigaste, tycker Auro Ricking.

– Att vi träffas och gör det hör tillsammans och skapar en gemenskap är det bästa med Solberga tillsammans, säger hen.

Följ Solberga tillsammans på Facebook

Aktuellt: Medlemmarna i gruppen Solberga tillsammans umgås och skapar ett konstverk som ska hängas upp vid en bro.

Initiativtagare: Solbergabon Auro Ricking och Liselotte Norén på Refo, i samarbete med Maria Holmerin Nord, ordförande i Stockholms läns hemslöjdsförening, Solbergabo även hon.

Medlemmar: Cirka tolv aktiva. De skapar delar till konstverket hemma men handarbetar också vid träffar i Kristallparken. De har också digitala möten.

Facebookgrupp: Den som vill följa gruppens arbete eller själv gå med kan göra det via Facebooksidan Solberga tillsammans.

Visa merVisa mindre