Här, på bottenplanet i ena änden av The Factory, finns Makerzone. Foto: Tomas Stark

Kreativ verkstad för skolbarn har smygöppnat i The Factory

I maj öppnar Makerzone, en kreativ mötesplats på 400 kvadratmeter för fysiskt och digitalt skapande, i bottenplanet på The Factory. Men redan nu är lokalen klar och mycket av utrustningen på plats.

  • Publicerad 11:55, 27 feb 2020

– Ja, i praktiken har vi öppnat och vi har skickat ut information till skolorna att de kan börja förbereda besök, säger Lars Glimbert, utvecklingsansvarig på utbildningskontoret i Sollentuna.

Två personer har anställts för att ta emot skolklasser och på sikt utarbeta temapaket så att skolor kan komma och få ett förberett upplägg.

”Vi har smygöppnat”

De börjar på Makerzone i maj, men redan nu är skolor välkomna att höra av sig och boka in besök, även om det till en början kommer att handla om att arbeta mer självständigt.

– Vi har smygöppnat kan man säga. Jag är här och kan ta emot skolklasser och de kan jobba både med fysiskt material och med digitalt material som vi har skaffat, säger Lars Glimbert.

Robotar och drönare

Exempel på digitalt material är robotar för olika åldrar, mikrokontrollkort man kan bygga med och drönare som kan programmeras, berättar Lars Glimbert.

Mattan utanför den kreativa verkstaden är på plats, liksom en hel del av utrustningen. I maj börjar de två som har anställts för att ta emot och coacha skolklasser, och då startar Makerzone sin verksamhet på allvar. Foto: Tomas Stark

Makerzone är ett projekt som Sollentuna kommun genomför i samarbete med företaget Wellstreet som flyttade in i The Factory, det nyrenoverade och över 14 000 kvadratmeter stora bågformade huset i Häggvik, våren 2019.

”Vi är omåttligt stolta”

Nyligen flyttade kommunens tjänstemän och politiker in på tre våningar då kommunhuset i Tureberg har evakuerats för renovering. Därutöver finns en rad teknik- och innovationsföretag, och ett kontorshotell som håller på att fyllas på allteftersom.

– Makerzone är bland det allra häftigaste här. Att kunna vara med och i grunden påverka nästa generation, vi är omåttligt stolta, säger Mikael Wintzell, vd på Wellstreet.

Många möjliga mentorer

Lars Glimbert förklarar att Makerzone ska stötta alla kommunens skolor med digital kompetens.

– Både adekvat digital kompetens och ett förhållningssätt som främjar entreprenörsskap ingår i den nya läroplanen. Att det finns många företagare här i huset är jättebra, de kan fungera som mentorer. Och vi vill gärna samarbeta med Nyföretagarcentrum som också finns här.

Gratis för alla Sollentunas skolor

Samtidigt ska Makerzone vara en ”dynamisk plats” där unga får möjlighet att utforska ny teknik.

– Vi kommer att arbeta med olika teman och projekt, till exempel programmering, men även ha öppet hus och coachning. Och det är gratis för våra skolor och ungdomar. Eventuellt kommer vi senare att utveckla konceptet mot andra målgrupper, kanske ha after school. Vi får se, säger Lars Glimbert.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Över tio år gammalt dna-prov fällde man för barnvåldtäkt

Nyheter Nytt analysverktyg visade annat resultat En man från Sollentuna fälldes för våldtäkt mot barn 2010, men friades i hovrätten. I fjol ansökte riksåklagaren om resning efter ny analys av ett arkiverat dna-prov – och nu har domen ändrats på...måndag 26/7 19:00

Självplock av jordgubbar i Väsby dröjer till nästa år

Nyheter Corona satte stopp för korona Den som vill plocka lokala jordgubbar får ge sig till tåls ett år till. Upplands Väsby Självplock håller stängt även denna säsong – men 2022 blir det en ny fräsch sort i odlingen.fredag 23/7 16:29

Erik tävlar bland världseliten i bågskytte

Nyheter Sollentunabo debuterar i seniorlandslaget 22-årige Erik Persson debuterar i seniorlandslaget i bågskytte. Samtidigt som han är heltidsstuderande KTH-student är han en av Sveriges mest relevanta compound-skyttar. "Det krävs mycket planering...fredag 23/7 14:42