Två. Politikerna vill ha två poliser som bara jobbar på ön. Bilden är en genrebild. Foto: Mostphotos/GUN PERSSON LJUSNE

Kravet: Två områdespoliser redan i år

Enade politiker på Lidingö skruvar upp kravet mot polismyndigheten. De begär två poliser som bara jobbar med Lidingö direkt.

  • Publicerad 06:10, 1 jun 2021

Om polisens egna interna mål, med en områdespolis per 10 000 invånare var uppnått, skulle det finnas fem, eller åtminstone fyra poliser som uteslutande hade Lidingö som sitt arbetsområde.

Så argumenterar de nio politiska partier som finns representerade i kommunfullmäktige på Lidingö. De nio partierna driver tillsammans kravet att få fler lokala poliser.

– Jag är glad över att alla är med på det här. Det visar en styrka i den politiska miljön på Lidingö. Vi samarbetar när det behövs, säger Daniel Källenfors, (M), kommunstyrelsens ordförande på Lidingö.

Två poliser – nu

Nu skriver politikerna på nytt brev till polismyndigheten och lokalpolisområdeschef Tobias Lövström. Kraven är konkreta: Två poliser som uteslutande har Lidingö som arbetsfält, som kan området och har en stark lokal förankring. Och snabbt ska det gå. Redan 2021-2022 ska de vara på plats.

– Vi förtydligar våra krav. Vi har skrivit brev tidigare och har inte fått några tydliga svar, säger Daniel Källenfors.

Att två områdespoliser ska till Lidingö vill öns politiker skriva in i den samverkansöverenskommelse som kommunen och polisen har.

– Vi vet att det är regeringen som beslutar om satsningar på polisen. Men samverkansöverenskommelsen mellan kommuner och polisen är de verktyg vi har för att påverka, säger Källenfors.

... och helst på ön

Lidingöpolitikerna skriver vidare att de har har förståelse för det dröjer med rekrytering av nya poliser. Just därför vill de se en nedskriven åtgärdsplan.

Polisen har tidigare sagt att man ska rekrytera områdespoliser som utgår från Kungsholmen men har ansvar för Lidingö. Lidingöpolitikerna ser dock helst att områdespoliserna finns på plats i gamla polishuset på Lejonstigen i centrum.

– Vi vett att det bidar till trygghet med poliser lokalt, säger Källenfors.

Polisen har ännu inte svarat på brevet.

En ohelig allians eller a match made in heaven

Partierna bakom kravet

Vänsterpartiet

Sverigedemokraterna

Socialdemokraterna

Miljöpartiet

Liberalerna

Lidingöpartiet

Moderaterna

Centerpartiet

Kristdemokraterna

Visa merVisa mindre