Slopa hyran 2020 så klubbarna ska kunna klara coronakrisen är intresseföreningen Ettanfotbollls budskap. Foto: Christian Johansson

Kravet: ”slopa hyran för fotbollsplaner och hallar”

Intresseorganisationen Ettanfotboll vill att Stockholms kommuner bjuder på hyran för planer och hallar hela 2020.

  • Publicerad 16:04, 6 apr 2020

För de Stockholmsklubbar som inte är AIK, Hammarby och Djurgården, har coronavirusets framfart inte bara betytt att spelarna inte får springa ut på plan och sätta igång våren seriespel.

Det betyder också förlorade biljettintäkter och att sponsorerna många gånger dragit öronen åt sig.

–  95 av klubbarna uppger att de har sådana avhopp. De måste säga upp, eller permittera personal och tappar dessutom Intäkter från ungdomscuper, evenmang som bakluckeloppisar som lider när  man inte får samlas mer än 500. Bortfallet påverkar i sin tur påverkar barn-och ungdomsidrotten, säger Johan Englund, ordförande  intresseorganisationen Ettanfotboll. 

De jobbar just nu för att kommunerna ska slopa hyran både för planer och hallar för att klubbarna ska ha en sportslig chans att ta sig igenom krisen.

– Det är ett läge i samhället där alla måste hjälpa till. Åtgärden skulle dessutom få en omedelbar effekt som skulle slå rättvist, att alla slipper sina kostnader för hallar och planer 2020.

Mycket pengar för klubbarna

Enligt honom betalar klubbarna i ettan ungefär lika mycket i planhyra som man får i aktivitetsstöd. Klubbarna Vasalund och Sollentuna exempelvis betalar drygt en miljon var till kommunerna för sina planer.

– Det är mycket pengar för de här klubbarna.

Hur ser du på inkomstbortfallet för kommunerna om de slopar hyran?

– Det blir ett positivt netto över tid. Att föreningarna överlever har en fundamentalt positiv effekt för folkhälsan, integrationen och står också för underhållning .

Fakta

Fem klubbar i Ettan

Stockholms län har följande klubbar i division 1

IK Frej

Täby FK

Sollentuna FK

Vasalunds FK

IFK Haninge

Visa merVisa mindre