Ella Westholm, Emma Ahlqvist, Nora Axelsson Håkansson, Alex Öhgren, Felicia Lander Atteman, Maya Hultén, Julia och Jennifer Franck.

Kravet på skolorna: Få bort nazistklottret!

Elever på gymnasieskolorna i Täby har själva organiserat sig för att ta bort rasistiska budskap på och runt skolorna. Nu ställer de krav på att skolledningar och kommunen ska ta ansvar.

  • Publicerad 12:14, 4 jan 2018

Ella Westholm, Emma Ahlqvist, Jennifer Franck, Julia, Alex Öhgren, Nora Axelsson Håkansson, Maya Hultén och Felicia Lander Atteman är elever på Tibble, Åva och Täby enskilda gymnasium. För dem är främlingsfientliga budskap vardag i Täby.

"Leif Gripestam berättar också i sitt nyhetsbrev om den oroande utvecklingen med att kommunalskatten kan komma att höjas med två kronor de kommande åren, men nämner ingenting om den oroande utvecklingen med öppen nazism i våra klassrum, köpcentrum, matbutiker och bussar", skriver Nora Axelsson Håkkanson, som är aktiv i FI.

– Det är framför allt Nordisk ungdom som satt lappar över hela Täby. De är väldigt aktiva här i hela Norrort, säger Julia.

Ella Westholm berättar om en incident på hennes skola, Täby Enskilda gymnasium, där någon eller några satt upp lappar med främlingsfientliga budskap på skåp inne i skolan. Tjejerna från Täby Enskilda gymnasium är dock nöjda med hur skolan hanterade situationen då.

– Det blev konkreta konsekvenser. Lärarna tog upp det med rektorn, som tog upp det med killarna. Men det vi vill är att fler elever ska ta ställning, säger Emma Ahlqvist.

Alex Öhgren som går på Tibble poängterar dock att hon vill att skolan ska ta ett större ansvar.

– Alla har ett ansvar i civilkurage, oavsett. Täby och Danderyd är extremt vitt och mycket övre medelklass. Det gör att folk här inte är de som främst är utsatta för rasism och nazism. Men det finns de som går på skolan som blir utsatta. Det handlar om att ta elevers oro på allvar, säger hon.

– På Åva har vi introduktionsprogram för nyanlända, som flytt från krig. Så går de på toa och möts av hakkors, de kommer inte undan, säger Nora Axelsson Håkansson.

Nu har eleverna själva organiserat sig för att ta bort budskapen eller täcka över dem med andra märken.

– Jag har skickat till skolledningen flera gånger: "här sitter det hakkors, ta bort dem". De kan ändå sitta kvar i två, tre veckor. Jag känner att jag själv vill ta bort dem. Jag vill inte att någon nyanländ, Rom, funktionsnedsatt eller Hbtq-person ska se dem, säger Nora Axelsson Håkansson.

– Jag kan få på snapchat att "här sitter det hakkors". Då är de borta på 10-15 minuter, medan skolledningen tar dagar på sig. Nu vill vi att ansvaret ska flyttas från eleverna till skolledningen.

De berättar att det de gör uppmärksammas mer än vad de som sätter upp de främlingsfientliga lapparna gör. Men inte på något positivt sätt.

– Vi blir nedtystade. De får inga konsekvenser, men vi får skit i stället, säger Ella.

Alex poängterar att det inte bara handlar om att klistermärkena ska tas ner.

– Även om man tar bort klistermärkena finns både nazister och sexister kvar, både i skolmiljön och utanför. Därför har alla ett ansvar att motverka detta. Vi måste känna oss uppbackade när vi står upp mot främlingsfientlighet, säger hon.

Förutom att de vill se skolledningen ta ett större ansvar och lyfta frågan mer i undervisningen vill de få kommunen att ta en klar ställning.

– Jag tror att ansvar måste läggas på kommunen. Jag förstår att skolan inte kan ansvara för klistermärken utanför skolans område, men den gemensamma nämnaren är Täby, säger Julia.

Leif Gripestam (M), kommunstyrelsens ordförande, säger:

– Jag känner inte igen den bilden. Däremot vet jag att det på senare tid har förekommit att någon satt upp propaganda på olika byggnader. Det sanerar vi omedelbart, så fort det är möjligt, det ska bara göras. Samma regler gäller som för klotter.

– Det är viktigt att all extremism saneras, oavsett om det är kommunism, rasism eller nazism. Det ska motverkas oavsett var den kommer ifrån. All extremism är lika upprörande.