Avlägsnas. De båtar i Minneberg som inte är borta på måndag morgon ska förstöras meddelar Kronofogden. Foto: Mikael Andersson

Kravet: Illegala båthamnen i Bromma ska bort

Nu meddelar Kronofogden att de båtar som sedan i höstas ligger förtöjda illegalt i Minneberg ska bort. De som inte flyttats därifrån innan måndag förstörs.

  • Publicerad 12:06, 10 jan 2020

I september förra året avhyste polisen båtägare som hållit till vid Årstaviken på Södermalm. Båtarna hade under flera års tid legat där illegalt.

Tumult när boende avhystes från pirathamnen på Södermalm

Efter ett tag upptäckte sjöpolisen att en ny hamn börjat växa fram, denna gång i Minneberg, något de var kritiska till. De menade att liksom vid hamnen i Årstaviken finns risk att något börjar brinna med tanke på utsläpp i vattnet och elsäkerheten.

Polisen misstänker: Ny "pirathamn" i Bromma

Men enligt båtägare som BrommaDirekt talat med tidigare, kommer de inte från pirathamnen i Årstaviken, utan från Axelsberg.

Axel Overödder flyttade dit i höstas, och när BrommaDirekt pratade med honom då hoppades han boende i området skulle få en bättre syn på sina nya båtgrannar.

– Vi är harmlösa. Det är bara att komma förbi och ställa frågor, och är folk nyfikna får de gärna komma ombord, sa Axel Overödder då.

Båtägare i Bromma slår tillbaka mot pirathamnsrykte

Minneberg. Axel Overödder, tillsammans med sin hund, är en av dem som bott i hamnen. Nu ska alla båtar bort. Foto: Mikael Andersson

Måste flytta innan måndag

Men nu måste båtarna flyttas. I onsdags var Kronofogden på plats i Minneberg och satte upp lappar och informerade personer på plats om att de sex båtar som finns i hamnen kommer att förstöras om de inte flyttas innan måndag nästa vecka, något SVT Stockholm var först att rapportera om.

Anledningen till att båtarna ska förstöras, är att Stockholms stad ansökt om ett avlägsnande hos Kronofogden.

– Ett avlägsnande innebär att om ägarna inte har flyttat båtarna innan måndag, kommer vi dit med entreprenörer och tar med oss båtarna som sedan förstörs, säger Max Wallenberg, pressansvarig på Kronofogden till StockholmDirekt.

När det rör sig om en vanlig avhysning och inte ett avlägsnande, förvaras båtarna tre månader. Då har ägaren möjlighet att hämta ut den, mot betalning, eftersom flytten av båten samt förvaringen kostar.

– Men när det handlar om avlägsnande landar kostnaderna på Kronofogden, säger Max Wallenberg.

Ett avlägsnande kan göras om någon exempelvis utan lov har bosatt sig på en egendom, i det här fallet stadens.

Arbetet med att frakta bort eventuella båtar som finns kvar planeras att starta på måndag morgon klockan nio.