Kravet för att flytta: 10 miljoner kronor

Söderortsbor vill att gården Lilla Sickla öppnas för allmänheten, men då krävs att familjen som bor där flyttar ut. Det gör de gärna – om de får 10 miljoner kronor.

  • Publicerad 19:30, 21 feb 2018

Tidningen berättade för ett par veckor sedan att Söderortsbor har skrivit till stadsdelen med en önskan om att 1700-talsgården Lilla Sickla, som ligger i Nackareservatet och ägs av Stockholm stad, öppnas upp för allmänheten.

Gerry och Ligita ”Gittan” Sjöblom har bott på Lilla Sickla i 30 år. De hyr nedervåningen och på 80-talet var det fullt av liv där, med turridning och kafé. Som mest hade de 22 islandshästar på gården och deras två barn har vuxit upp där.

Ville göra gården till OS-kansli

Det är inte första gången det pratas om att använda gården till annat. Vid millennieskiftet, när Sverige ansökte om att få ordna vinter-OS 2002, ville man göra Lilla Sickla till OS-sekretariat.

– Då erbjöds vi en trea i Årsta, men hur skulle vi kunna flytta dit? Vi hade ju sex hästar kvar på gården, och lite andra djur, så vi sade nej, säger Gerry.

Istället drev de saken till hyresnämnden, och fick rätt. Men nu kan de tänka sig att flytta.

– Vi har slitit och fixat så mycket här så på ett sätt skulle det vara skönt att flytta. Men vi vill ha 10 miljoner av staden i så fall. Då vet vi att vi klarar oss ekonomiskt och kan köpa en lägenhet, säger Gittan.

300 år gamla tapeter

Mycket i huset är original sedan 1700-talet: nästan alla kakelugnar – som finns i varje rum – dörrar och fönsterluckor. Och i deras sovrum sitter 300 år gamla tapeter kvar på väggarna.

– Hela gården är i bedrövligt skick. Inget är gjort här sedan 60-talet i princip, förutom lite småsaker under 80-talet, säger Gerry.  

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Stallet, som de själva hade rustat upp och isolerat, förstördes i en anlagd brand 1988. Sedan dess har Gerry och Gittan inte haft någon verksamhet på gården. Ingen ville bekosta uppbyggnaden av ett nytt stall, dessutom tar det mycket tid och kraft att driva runt en gård med djur, enligt Gittan.

Deras lägenhet utgör bara en tredjedel av huset. Våningen över dem är på 190 kvadrat, utöver det finns en stor vindsvåning med ståhöjd som går att inreda, enligt Gerry. Tidigare bodde en familj på övervåningen, men de erbjöds en hyresvilla i Enskededalen, vilket de tackade ja till. Sedan dess har övervåningen stått tom, i cirka 18 år.

– Det finns massa möjligheter här. Vi vill att gården ska komma till bra användning, där många kan få glädje av den. Men då krävs en rejäl upprustning och det kostar staden minst 20 miljoner, säger han.  

Inga planer för gården

Idag är övervåningen klassad som lokal för att hyras ut men då krävs att Gittan och Gerry flyttar ut först, eftersom huset är alldeles för lyhört.

För några år sedan gjorde staden en utredning vad det skulle kosta att totalrenovera huset och anpassa det till publik verksamhet.

– Bara att dra ut nytt vatten och avlopp och göra i ordning vägen fram till gården skulle kosta runt 10 miljoner, och då har vi inte ens börjat med huset, säger Jacob Arwidsson, förvaltare hos staden för Lilla Sickla.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Stefan Hansson (S), ordförande i fastighetsnämnden, säger så här till tidningen:

– Om någon aktör vill bedriva publik verksamhet på Lilla Sickla kan fastighetskontoret tillsätta en förstudie. I dagsläget har ingen visat intresse och därför finns heller ingen utredning beställd.

Under tiden förfaller gården. När det gäller paret Sjöbloms krav på ersättning, 10 miljoner kronor, säger Jacob Arwidsson:

– Om vi säger upp kontraktet och inte hittar en likvärdig bostad kommer de att erbjudas ekonomisk ersättning, men det ska vara en rimlig ersättning enligt hyreslagen.

De vill öppna unika gården för allmänheten

Paret Sjöblom är Söderortsbor sedan barnsben, Gittan är uppväxt i Hammarbyhöjden och Gerry i Hökarängen. Foto: Linda Gren

Lilla Sickla

Nuvarande gårdsbyggnad uppfördes 1789 av krigsrådet Johan Wilhelm Lannerstierna. På 1500-talet tillhörde gården, ihop med Stora Sickla, Danvikens hospital och Gustaf II Adolf ska år 1629 ha arrenderat ut ”Kleinsickla” till en tygmästare från Holland. Krutkvarnen vid forsen finns kvar, även sjöboden och lusthuset.

Bredvid gården finns resterna av en flygelbyggnad som brann ner 1990. Till området hör en engelsk park, med Filosofens grav, en sarkofag från 1824, och från gården leder en allé ner till Sicklasjön. Fram till 1920-talet gick det att ta sig med båt från Söder till Lilla Sickla. Gården köptes 1917 av Stockholm stad.

Visa merVisa mindre