Fler SL-bussar till Järvastaden, Brotorp och Ursvik – om politikerna får bestämma. Foto: Mitt i/Arkiv

Kravet: Fler bussar i Solna och Sundbyberg

Solna och Sundbybergs ledande politiker tänker göra gemensam sak för att få bättre kollektivtrafik. Fler bussar och tätare avgångar till Järvastaden, Brotorp, Ursvik samt mellan Solna och Sundbyberg är kraven på landstinget och SL.

  • Publicerad 12:25, 22 jun 2017

I Solna handlar det om ett nämndinitiativ från Alliansens gruppledare, där man kräver att den starka befolkningsutvecklingen i norra Solna följs av en utveckling av kollektivtrafiken.

– Järvastaden och Nya Ulriksdal växer, och det finns stora behov av att förstärka kollektivtrafiken. Regeringen vill inte diskutera en utbyggnad av gula linjen dit, och då behöver vi se vad vi kan göra med bussar istället, säger Pehr Granfalk (M), kommunstyrelsens ordförande.

Vill ta fram ett helhetsförslag

Man har därför gett stadsledningsförvaltningen i uppdrag att utreda frågan. Framförallt vill man se hur man kan utveckla Ulriksdals station och bussar till Järvastaden därifrån, men även om man kan dra nya linjer till Solna station, menar Granfalk.

Förhoppningen med utredningen, som man hoppas ska vara klar under hösten, är att landa i ett helhetsförslag som man kan presentera för landstinget. För att få extra tyngd i förslaget vill man även få med sig Sundbyberg i utredningen.

Kräver bättre punktlighet

Även i grannkommunen är man sugen på mer kollektivtrafik.

– Vår linje är att få till fler avgångar och bättre punktlighet i trafiken till Stora Ursvik och Brotorp, där det ofta är problem när det är snö. Det vore naturligt av SL att utöka trafiken med tanke på att vi bygger så mycket bostäder., säger Mikael T Eriksson, (M), kommunstyrelsens ordförande.

Man vill även se en tydligare koppling mellan Hallonbergen och Mall of Scandinavia.

– Istället för att bussen vänder som en slinga i Ör så ska den ut på Sjövägen och till Arenastaden. Vi ingår gärna en allians med Solna kring detta, säger Eriksson.

”Det är en söndagsbuss”

Det bör även gå snabbare att ta sig från Stora Ursvik till Centrala Sundbyberg, menar han.

– Utan att man behöver åka på sightseeing. Nu kör bussen via Hallonbergen, Rissne och eventuellt Duvbo. Det är en söndagsbuss för den som har mycket tid, slår Eriksson fast.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

”Det sa bara pang över en natt”

Nyheter Stjärnkocken kräver åtgärder Omsättningen för krögare i Stockholm har minskat med i snitt 60 procent under året som gått. Paul Taylor Lant­handel i Fabriksparken har klarat sig relativt väl – men delägaren och stjärnkocken Tareq...fredag 19/2 15:33

Färre inbrott i Sundbyberg under pandemin

Nyheter "Mer hemarbete kan vara en orsak" Bostadsinbrotten i länet har gått ner under pandemin. Den kommun där villainbrotten procentuellt sett minskat mest är Sundbyberg.fredag 19/2 14:26

Ny Progonos: Pendeltågsstrulet fortsätter ännu längre

Nyheter Omfattande skador Trafikverket har undersökt den förstörda rälsen vid Häggvik med ultraljud. Det visade sig att skadorna var värre än befarat.torsdag 18/2 20:09