FÖRSENAS. Byggstart för den tänkta dubbelhallen i Kristineberg försenas på nytt, nu tycker Kungsholmen basket att det borde byggas tre hallar istället för en dubbelhall. Foto: illustration: Stockholms stad/Vida Arkitektkontor AB/Cedervall Arkitekter AB/

Kravet: Bygg tre idrottshallar i Kristineberg

Bygg tre hallar istället för två i Kristineberg. Kungsholmen basket vill se handling av styrande politiker för att lösa hallbristen på Kungsholmen efter en rad förseningar.

  • Publicerad 06:15, 15 mar 2021

Hallbristen i innerstan är stor och många föreningar brottas med köer av barn- och unga, som vi skrev förra veckan. På Kungsholmen planeras sedan länge för en dubbelhall i Kristineberg, intill Essingeleden.

Men den har förenats gång på gång. Det senaste beskedet var att hallen kan stå klar 2025, men även den tidplanen är oklar. Ansvariga politiker menar att förseningen bland annat beror på att detaljplanen är överklagad.

Det imponerar inte på Kungsholmen basket, med cirka 1 200 aktiva medlemmar.

Oskar Kotsalainen, verksamhetsansvarig i klubben, menar att planeringen är ”ett sanslöst fiasko och pinsamt” och ger inte mycket för förklaringarna de fått.

– Det duger inte som en förklaring då det inte tar fem år att fixa om viljan finns, säger han.

Samtidigt har det gjorts möjligt att bygga tre hallar där, enligt detaljplanen. Fastighetskontoret har även skissat på en sådan lösning, men hänvisar till politiska beslut för att ändra inriktningen.

Valet på två hallar berodde också på att utbildningsförvaltningen tyckte att deras hallbehov för skolorna täcks av en dubbelhall som planeras i Konradsberg. Men där är storleken på hallarna oklart och detaljplanearbetet är i ett tidigt skede.

Någon kostnad för tre kontra två fullstora hallar i Kristineberg har inte utretts, enligt fastighetskontoret.

Idrottsborgarrådet Karin Ernlund (C) uppgav tidigare att dörren för tre hallar inte är stängd, men att de har fått "tydliga medskick från idrotten" om att inte göra projekt för komplicerade så de försenas.

Men här är förseningen redan ett faktum vilket gör det ”självklart” att staden borde tänka om och bygga tre hallar när man har chansen enligt Oskar Kotsalainen.

– För mig är det inte ens en fråga. Det är inte så ofta det går att bygga hallar i innerstan och det kommer bli svårare framöver, säger han. 

De har en bra dialog med staden men det är dags att politikerna ”kavlar upp ärmarna och visar lite vilja” enligt honom. Annars riskerar hallbristen att förvärras ännu mer kommande år.

– Vi startar åtta lag per säsong för att möta söktrycket och det har vi gjort i ett par år. De lagen ligger på en träning i veckan, men snart vill de träna två eller tre gånger i veckan. Men det finns inga fler träningstimmar. Det är vår ekvation, säger han.

VISION. Illustration från gestaltningsprogrammet för Hornsbergskvarteren. Foto: Stockholms stad/Vida Arkitektkontor AB / Cedervall Arkitekter AB

Så svarar ansvariga politiker

Mitt i Kungsholmen har sökt både fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) och idrottsborgarrådet Karin Ernlund (C). De svarar båda med två skriftliga kommentarer där de upprepar att dörren för tre hallar inte är stängd, men uppger att hålla tidplanen nu och komma igång med byggandet är det viktigaste.

”Viktigast är att byggandet kommer igång så snart som möjligt men eftersom vi nu fått mer tid på oss är det heller inte uteslutet att bygga tre hallar. Vi ser över möjligheterna”, uppger Karin Ernlund.

"Vi stänger inte några dörrar kring det nu, eftersom vi fått tid på oss att titta närmare på frågan. Men jag är främst mån om att bygget så snabbt som möjligt ska komma igång, så att Kungsholmsborna får sin efterlängtade hall." uppger Dennis Wedin.

Visa merVisa mindre