Förhandlingarna om nästa års hyra för hundratusentals stockholmare pågår för fullt just nu. Det har fått hyresgästföreningar över hela Stockholm att protestera mot hyresvärdarnas krav på högre hyror.

Det är Rönnbärsgården i Dalen som organiserar uppropet, som ett 30-tal hyresgästföreningar och organisationer står bakom.

Utsatt grupp

– Hyresgäster är, statistiskt sett, den mest drabbade gruppen. De kan inte jobba hemma på samma sätt, många är arbetslösa eller sjukskrivna, säger Elin Gauffin.

Hon och grannen Maria Bisset pekar på att deras hyresvärd Svenska bostäder inte underhållit lägenheterna i år, på samma sätt som vanligt, på grund av att de undvikit att göra hembesök under pandemin.

Samtidigt pekar de på att bostadsrättsinnehavare och villaägare, samt företagare som hyr lokaler, fått ta del av olika lättnader under krisen.

– När är det hyresgästernas tur? Det är fräckt att kräva höjd hyra nu. Men vi kämpar inte bara för allmännyttan, även för privata hyresgäster, säger Elin Gauffin.

Hyresvärdarna i Stockholm har krävt cirka 2,8 procent i hyreshöjningar inför nästa år.

Hyresgästföreningen, på central nivå, kräver liksom de som stödjer uppropet sänkta hyror.

– Vi står väldigt långt ifrån varandra. Vi tycker att det är märkligt att begära en hög hyreshöjning i den värsta samhällskrisen sedan andra världskriget, säger Kristoffer Burstedt, förhandlare i Hyresgästföreningen i Stockholm.

Sänkta inkomster

Enligt Hyresgästföreningen väntas tre kommunala bostadsbolag i Stockholm (Svenska bostäder, Stockholmshem och Familjebostäder) gå med cirka 1 miljard i vinst i år.

– Hyresvärdarna är en av de branscher som klarat sig bäst i krisen. Samtidigt har hyresgästernas inkomst sjunkit i år, medan hyran för 2020 höjdes, säger Kristoffer Burstedt.

Svenska bostäder vill inte kommentera nästa års hyresnivå innan förhandlingarna är klara.

Politikern Dennis Wedin (M) är bostadsborgarråd och ordförande i Svenska bostäder och Familjebostäder. Han vill inte heller ge något uttalande om själva förhandlingarna, men säger så här:

– Generellt kan jag konstatera att det hittills är få bostadshyresgäster som kontaktat bostadsbolagen om att man har problem med att betala hyran kopplat till pandemin. Det tycker jag visar på att nationella stöd såsom permitteringar fungerar förhållandevis väl.