Upprustning. Hyresgästföreningen Logen Ladan vill att hyresvärden rustar upp gårdarna i Visättra. Foto: Privat

Kräver bättre gårdar efter skotten mot barnen

Huge bostäders gårdar kan blivit ett säkerhetsproblem, menar representanter från en lokal del av Hyresgästföreningen. Nu hoppas de på en rejäl upprustning. "Fler vuxna ute är bra för säkerheten", säger Kicki Edermo, lokalansvarig för Hyresgästföreningen Logen Ladan.

  • Publicerad 15:43, 29 jul 2021

Det är
dåligt med bänkar och rabatter och blir sämre och sämre

Efter skottlossningen i Visättra där två barn skadades har det varit oroligt bland många boende i området. Efter händelsen har det därför lagts stort fokus på möten och samtal i området.

Men den lokala hyresgästföreningen Logen Ladan i Visättra oroas för vad som ska hände i framtiden.

– Jag har bott här sedan 1983. Det är dåligt med bänkar och rabatter och blir sämre och sämre, säger Kicki Edermo, lokalansvarig.

Hon ser en risk att det hon och föreningen upplever ska innebära att boende undviker gårdarna genom att hålla sig inne eller söka sig bort från området – något de tror kan bidra till en ökad otrygghet för exempelvis de som går ut ensamma.

Fungerande belysning

Föreningen önskar bättre bänkar och bättre allmän trivsel.

– Just nu vågar många inte gå ut, men ju fler vuxna vi är ute, desto mer ökar säkerheten, säger hon.

Just nu vågar många inte gå ut

Det kommunala bostadsbolaget Huge bostäder håller inte med om att det är dåligt underhållet.

– Vi på Huge bostäder har länge arbetat med trygghetsfrågor och kommer att fortsätta med det. När det gäller våra gårdar innebär det allt från att se till att vi har bra och fungerande belysning, beskära buskar så att det inte finns skrymslen att gömma sig bakom till att hålla rent och snyggt, skriver Rosa Vitrera Luiga Huges distriktschef i Flemingsberg i ett mejlsvar till Mitt i.

Åtgärder kommer att göras, men inte akut utan enligt den långsiktiga tidsplan som finns.

– Vi har som mål att starta projektet för våra gårdar nästa år och troligtvis kommer det att ta tre till fyra år att färdigställa, skriver hon.

Bland det som ska åtgärdas ingår sådant som Kicki Edermo efterlyst. I Huges plan finns markförbättringar och att se till att gårdarna blir trevliga att vistas på.

Kritisk. Kicki Edermo bor i Visättra och är engagerad i Hyresgästföreningen. Hon hoppas på en upprustning av områdets gårdar. Foto: Stefan Källstigen

Flera misstänkta i fallet

Strax efter att skotten avlossades i Visättra lördagen den 27 juli var polisen på plats. De har sedan haft extra mycket bevakning och närvaro i området.

Dagarna efter skjutningen anhölls nio personer misstänkta för händelsen. Bevisning räckte dock inte för att häkta dem.
Även om de släppts kvarstår misstankarna.

I tisdags kom beskedet att en man i 25-årsåldern har häktats som skäligen misstänkt för grovt vapenbrott och grovt vållande till kroppsskada.

Visa merVisa mindre