Landstingsanställda ska skaka hand, slår Peter Carpelan (M) fast. Foto: Stefan Källstigen

Kräver att alla i landstinget handhälsar

Oacceptabelt och provocerande. Peter Carpelan kräver nu att alla som jobbar för landstinget är beredda att ta i hand när de hälsar. Det sedan en trygghetsvärd nekat att ta en kvinnlig polis i hand.

  • Publicerad 14:24, 31 maj 2018

Om man jobbar för landstinget så tar man i hand.

Det budskapet går nu personallandstingsrådet Peter Carpelan (M) ut med. Detta sedan en manlig trygghetsvärd på Sergels torg nekat att handhälsa på kvinnlig polis.

Den twittrande polisen YB Södermalm lade ut en text om händelsen: ”Kvinnlig kollega som jobbar på Plattan berättar att några av SL:s Tryggetsvärdar som polisen samarbetar med vägrar ta henne i hand, med hänvisning till religon och att hon är kvinna.”

Politiker i landstinget reagerar

Trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) uttalade sig:

– Jag såg till att omedelbart sända en signal till ansvariga på SL att snabbt gå till botten med det här. Min utgångspunkt är att om man jobbar för SL ska man ta kvinnor i hand, punkt, sade han till Aftonbladet.

Om man ska jobba för landstinget så ska man kunna ta i hand.

Peter Carpelan (M), personallandstingsråd

Och nu är det personallandstingsrådet som agerar:

– Om man ska jobba för landstinget så ska man kunna ta i hand med både kvinnor och män. Allt annat är oacceptabelt och oerhört provocerande. Jag har därför på dagens personalutskott begärt särskild information hur landstinget kan gå vidare med frågan och vilka åtgärder vi kan vidta, säger Carpelan i ett pressmeddelande.

Nekad handhälsning inte prövad

Men frågan är vad landstinget kan göra. Enligt Diskrimineringsombudsmannen, DO, kan en arbetsgivare inte kräva att en arbetstagare ska hälsa på ett visst sätt. Å andra sidan kan arbetsgivaren begära att arbetstagaren inte gör skillnad i sitt sätt att hälsa utifrån kön.

”Det kan också finnas skäl för att anpassa hälsningar till olika individer, till exempel när någon inte vill bli hälsad på med handskakning” skriver DO.

Någon anmälan om det här ärendet har inte kommit in till DO. Och något liknande har ännu inte prövats i domstol, säger pressansvarig Clas Lundstedt.

– Så vi vet inte hur det skulle bedömas, säger han.

Trygghetsvärden inte ensam

Trygghetsvärden som nekat att handhälsa på den kvinnliga polisen har omplacerats. Och han är inte den förste att hamna i den här situationen.

Mest uppmärksammad är den miljöpartistiske Stockholmspolitikern Yasri Khan som 2016 nekade att ta en kvinnlig journalist i hand. I stället ville han hälsa med ena handen på bröstet. Strax därpå lämnade han sina politiska uppdrag.

Och nyligen meddelade Arbetsdomstolen att man inte prövar fallet med den kvinnliga lärarvikarien som lade handen på sitt hjärta och bugade när den manliga skolvärden sträckte fram handen. Domstolen menar att det inte gått att bevisa att skolan ställt krav på handhälsning för att få jobb.

Står inte i Koranen

Att inte vilja handhälsa på personer av motsatt kön brukar hänföras till religion. Men islamolog Jan Hjärpe vid Lunds universitet har tidigare sagt till SVT:

– Teologen säger att det är vad religionen föreskriver, att man ska inte röra vid någons kropp av motsatt kön om man inte är gift eller släkt. Men det står inte i Koranen, det hör till en tradition och sed som har legitimerats via religiositeten.

Fakta

Inga vapen i rockärmen

Seden att skaka hand började troligtvis som ett sätt att visa att man var obeväpnad, en slags vidareutveckling av hälsningen med öppen hand.

Vissa forskare menar att handslaget härstammar från romarna som tog tag i varandras armar för att kontrollera att de inte hade något vapen i ärmen.

Andra menar att seden uppkom i medeltidens Europa då riddare sträckte ut en tom handflata som ett tecken på att de var obeväpnade. Det ska även vara därifrån som vinkningen härstammar.

Källa: Allt om vetenskap
Visa merVisa mindre