Krav på skydd – centrum stängs i protest

–Handlarna i Husby centrum kommer att stänga sina butiker i protest mot kriminaliteten. Idag träffas näringsidkarna för att bestämma hur länge de ska hålla centrum stängt. – Vi vill att poliser och politiker tar tillbaka centrumet och skyddar sina medborgare och näringslivet, säger Salam Kurda, butiksägare.

  • Publicerad 10:01, 29 dec 2016

Handlarna i Husby centrum kommer på fredag mellan 13-18 att hålla alla butiker stängda i protest. Det är den senaste tidens upptrappning av inbrott, skadegörelse och nu senast två smash and grab-kupper inom loppet av ett dygn som gjort att företagarna fått nog.

Natten mot måndagen utsattes Salam Kurdas livsmedelsbutik för en av kupperna då en skåpbil kördes rakt in i fasaden. Natten efter hände det igen då grannbutiken utsattes.

– Vi kommer att stänga i protest under en tid på grund av kriminalitet. Vi vill att poliser och politiker tar tillbaka centrumet och skyddar sina medborgare och näringslivet, säger Salam Kurda.

– Vi utsätts ständigt för inbrott. Svaret vi får av polisen är att de inte har resurser och att det inte är högprioriterat område. Vi känner oss övergivna. Vi kan inte fortsätta att driva näringsliv i området. Det är oerhört tråkigt, säger Salam Kurda.

Han har varit verksam i 30 år i området och är ordförande i Husby företagsföreningen, där cirka 25 företagare ingår.

”Vi måste göra något nu”

Tanken var att butiksägare, fastighetsägare och poliser skulle träffas i januari och diskutera situationen.

– Men vi har diskuterat med polis och fastighetsägare under en längre period. Men vi måste göra något nu, vi kan inte vänta tills någon kanske dör, säger Salam Kurda.

Mia Päärni (S) ordförande i Rinkeby-Kistas stadsdelsnämnd, hoppas att polisen i området ska återupprätta säkerheten i området.

– Det som hänt är jättetråkigt. Polisen skulle behöva vara på plats hela tiden i centrum, men då behöver de fler resurser.

Nio miljoner till insatser

I stadsdelsnämnden har man efter senaste tiden händelser i Järva, med rån och skottlossningar, fört intensiva samtal med staden om hur staden kan stötta stadsdelen, berättar hon. Satsningar som att placera Framtid Stockholm i Järva, där man arbetar förebyggande mot unga personer och hela familjer. Sociala insatsgruppen kommer att förstärkas med nio miljoner kronor.

– Vi har också fört diskussioner med Svenska bostäder, som äger Husby centrum, om att bygga fler fysiska hinder på torget så att man inte lika lätt ska kunna köra in med bil där, säger hon.

Områdespoliser insatta

Polisen har sedan omorganisationen skapat områdespoliser.

– Vi ska göra allt vi kan för att försöka stötta handlarna.  Områdespoliser kan arbeta mer synligt och mer kontaktskapande så att butiksägarna ska känna att de har bättre kontakt med polisen, jag hoppas att det blir bättre och bättre framöver, säger Niclas Andersson, lokalpolisområdeschef.

Mitt i har tidigare berättat om att även Tenstas handlare har mycket svårt att bedriva handel på grund av öppen droghandel, hot och rån.

Läs mer om oroligheterna i Husby:

Anna König Jerlmyr möter Husbyhandlare

Rån i Husby centrum

Friad för skjutning på torget