I oktober berättade Mitt i Bålsta om de många turer som varit kring Vibyskolan. Det började med att Lärarförbundet införde ett så kallat skyddsombudsstopp påskolan efter att en rapport lämnats angående radonmätning i vissa delar av skolan.

Mätningarna visade värden över tillåten gräns. Det hela hamnade därefter hos Arbetsmiljöverket, som efter en tillsyn beslutade att häva skyddsstoppet och inte utfärda något förbud mot att bedriva verksamhet i Vibyskolans lokaler, trots att man såg allvarligt på radonhalterna.

Kommunen vidtog i samband med detta en rad åtgärder och Arbetsmiljöverket menar att de har uppfyllt kravet i ett föreläggande från den 7 oktober. Sedan dess har dessutom en långtidsmät-ning över 90 dagar pågått.

Nu har Arbetsmiljöverket kommit fram till att det finns brister i arbetsmiljön som ”kan leda till att någon blir sjuk eller skadar sig” och att kommunen måste genomföra ett par åtgärder.

Vite på 200 000 kronor

I sitt beslut skriver Arbets-miljöverket: ”1. Ni ska redovisa resultatet från den långtidsmätning av radon som nu pågår på Vibyskolan. 2. Ni ska, utifrån denna mätning, skriftligen bedöma om den exponering för radon som arbetstagarna utsätts för är godtagbar. Om exponeringen inte ärgodtagbar ska åtgärder vidtas för att sänka exponeringen och minska riskerna.”

Senast den 23 februari ska dessa åtgärder vara genomförda. Annars blir det vite på 200 000 kronor.

Kommunen har meddelat Arbetsmiljöverket att man inte har några synpunkter.