Krav på hårdare tag mot illegala tältläger

Tältlägren på Södermalm oroar Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna i stadsdelsnämnden. Nu kräver de hårdare tag mot olagliga läger.

  • Publicerad 10:30, 13 apr 2015

Tältlägren som fungerar som bostäder åt fattiga EU-migranter har blivit en vanlig syn runt om i staden de senaste åren. Parker, skogspartier och trottoarer används allt oftare som sov- och campingplatser, trots att det inte är tillåtet att bo på allmän plats.

På Södermalm har tältläger rests både på Långholmen och i parken intill Skanstullsbron på Sjöstadssidan, vilket Lokaltidningen Mitt i berättat om tidigare. Båda lägren ska nu vara övergivna och rivna och några större bosättningar finns inte på Söder, enligt Lisa Kinnari som är chef för sociala avdelningen på Södermalm.

Men M, FP och KD på Söder ser med oro på att fler fattiga EU-medborgare väntas komma till Stockholm. I en skrivelse till nämnden efterfrågar partierna regelbundna rapporter om hur många bosättningar som finns på Söder och om det finns planer på avhysning.

Christoffer Järkeborn (M) är vice ordförande i stadsdelsnämnden.

– Problemet med bosättningar har eskalerat i Stockholm. Vi kan inte ha tält- läger på Söder. För mig som moderat är det viktigt att samma regler gäller för alla Stockholmare, och inte andra regler för människor från andra länder. Man får helt enkelt inte bo var som helst.

Tidigare i vintras gjorde partikollegan och oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr ett kontroversiellt utspel där hon föreslog att Stockholms stad ska anställa ordningsvakter för att avhysa boplatser, till skillnad från i dag då det sker med hjälp av polis och Kronofogden. Christoffer Järkeborn vill ha fler och snabbare avhysningar av bosättningar på Södermalm och tycker att det är ett bra förslag.

– Det tycker jag vore jättebra. Vi behöver få upp tempot och vi vet att polisen har mycket annat att göra.

Anders Göransson (S) är ordförande för Södermalms stadsdelsnämnd och tycker att det är viktigt att staden har riktlinjer som är gemensamma för alla stadsdelar.

– Generellt har vi sagt att man ska kunna erbjuda alternativa boplatser, som de i Vårberg, innan en avhysning sker.

Fakta

EU-migranterna erbjuds tillfällig evakuering

Alla EU-medborgare har rätt att vistas i Sverige i tre månader utan arbets- eller uppehållstillstånd.

De flesta tiggare i Stockholm kommer från Rumänien, ett av EU:s fattigaste länder.

En del av dem bor i tält-läger runt om i staden.

Det är polis och Kronofogden tillsammans med socialtjänsten som sköter avhysningarna.

De boende erbjuds då tillfälliga evakueringsbostäder i regi av Stockholms stad.

Visa merVisa mindre