EUROVISION FÖR ALLA. Stockholm borde visa att staden välkomnar alla och anordna "frizoner" där hbtq-personer från hela Europa kan träffas under festligheterna. Bilden är från ett tidigare Pride. Foto: Andreas Enbuske

Krav på att Eurovision ska bli extra hbtq-vänligt

Eurovision i Stockholm blir det mest hbtq-vänliga någonsin, om RFLS får igenom sina idéer för vårens fest. Folkpartiet backar idén.

  • Publicerad 06:30, 23 okt 2015

I stora delar av Europa utsätts homo-, bi- trans- och queer-personer för förföljelse, misshandel och diskriminering. När Eurovision tar plats i Stockholm våren 2016 bär staden därför tydligt ta ställning för öppenhet och skapa ett antal frizoner för hbtq-personer, anser RFSL, Riksförbundet för sexuellt likaberättigande.

– Vi vet att Eurovision är populärt inom hbtq-communityn och när så många samlas i Stockholm vore det bra om staden skickade en tydlig signal om att ”vi vet att ni är här och vi vill ge er en så bra upplevelse som möjligt, säger Julle Bergenholtz, vice ordförande för RFSL Stockholm.

Mötesplatser

Folkpartiet backar idén och föreslår att Stockholm bidrar med lokaler till säkra mötesplatser och informationsspridning.

– Gay- och hbtq-rättigheter är som ett lackmustest på hur öppen en stad är. Det är lätt att prata om öppenhet men man måste visa att man menar allvar, säger Rasmus Jonlund, vice ordförande i kulturnämnden.

Stockholms stad har avsatt 85 miljoner kronor för att anordna Eurovision-finalen 2016. Det är ännu inte bestämt vilka kringarrangemang som ska ingå men i budgeten för nästa år står att ESc är "unik möjlighet att visa upp Stockholm som en stad med respekt för de mänskliga rättigheterna".

LÄS ÄVEN Eurovision i Stockholm blir det billigaste någonsin

LÄS ÄVEN De vill göra politik av Eurovision

Inte bara fest

Folkpartiet har tidigare föreslagit att Stockholm bör haka på mer politiskt innehåll och lyfta fram mänskliga rättigheter under Eurovision.

Stockholms stad ser arrangemanget som en viktig insats för att långsiktigt stärka Stockholm som en evenemangsstad och besöksnäringen.