Integrerar. Julia Eriksson Pogorzelska vill bidra till integrationen genom att låta stockholmare visa sina lokala pärlor för nyanlända.

Kransenbo vill integrera genom lokala smultronställen

Stammishak, utsiktsplatser och favoritkafeér. Kransenbon Julia Eriksson Pogorzelska vill bidra till integration genom att låta stockholmare visa sina lokala pärlor för nyanlända.

  • Publicerad 17:04, 1 okt 2015

– Vi vill främja integration genom att stärka kopplingen till staden och människorna som bor där. Jag har märkt att folk är ganska begränsade till det område där de bor och sällan kommer bort. Det här är ett sätt att få folk att komma ut, säger Julia Eriksson Pogorzelska, projektledare för det nya projektet Meet my city.

Själv bor hon i Midsommarkransen och med Meet my city vill hon bidra till ökad integration genom att låta etablerade stockholmare visa sina lokala favoritplatser.

Jazzkvällar på Tellus

Projektet har redan vunnit en tävling utlyst av den EU-finansierade organisationen Europelab och fick 30 000 kronor i prispengar.

Och förutom i Stockholm kommer initiativet att finnas i Ryssland, Österrike, Tyskland, Litauen och Polen.

– Själv tänkte jag visa mina små smultronställen. Som jazzkvällarna på Tellus, kanske Svandammsparken och ta en sväng till klipporna vid Vinterviken. Jag tror verkligen att man inte riktigt har koll på varandras områden och att man som nyanländ lätt kan fasta i sitt eget område.

För att komma i kontakt med nyanlända kommer man att använda sig av organisationer som Röda korset och ideella föreningar.

På måndag ska hemsidan vara färdig och då är det fritt fram för stockholmare att gå in och anmäla intresse för att ge en guidad tur av sitt område.

– Det som är bra med det här är att man inte behöver göra ett längre åtagande, det här kan vara bara en dag eller en kväll. Sen kan man göra hur man vill. Om man får träffa en person av en annan bakgrund en kväll så kanske man även blir mer benägen att reflektera över staden och sin koppling till olika delar av staden.

Hoppas få spridning

Till att börja med kommer projektet bara att finnas
i Stockholm men förhoppningen är att det ska få spridning över landet.

– Om det blir en succé så ska vi verkligen se till att sprida det. Jag hoppas på det här.