Nya grannar. Okbu Teklehaimot, Desale Teklay och Weldu Debretsion har precis flyttat in i på det nya boendet i Midsommarkransen. Lina Lehn från Refugees Welcome Stockholm (till vänster) har kommit för att informera om deras nya satsning vid Telefonplan. Foto: Karoline Montero Araya

Kransen sluter upp för sina nya grannar

Konstnärer, föreningar och till och med den lokala Coop-handlaren. Nu sluter Kransenborna upp för att välkomna sina nya grannar.

  • Publicerad 16:16, 28 feb 2017

Förra veckan öppnade ett nytt boende för nyanlända i Midsommarkransen. Boendet är ett av stadens största för ensamstående. Hittills har ett 30-tal av de runt 60 personer som ska bo här flyttat in. Nästa vecka kommer resten.

LÄS ÄVEN: Nytt boende för nyanlända öppnar i Midsommarkransen

En av dem som har sitt nya hem i det gamla kontorshuset är Desale Teklay. Han kom hit från Växjö i förra veckan och än så länge gillar han Stockholm mer.

– Stockholm är jättebra, bättre än Växjö. Folk är trevligare här, säger han.

Vill ordna aktiviteter

Det stora huset känns fortfarande ganska tomt. Men trots att bara hälften har hunnit flytta in, har föreningar som Röda korset och den lokala mötesplatsen Rosa stationen redan hunnit höra av sig.

En grupp konstnärer har ringt och vill komma och ordna aktiviteter på boendet. Och även den lokale Coop-handlaren har engagerat sig i Kransens nya invånare.

– Platschefen här på Coop var jättepositiv och sa att om någon behövde något speciellt så skulle han gärna ta in det. Det är ju roligt och positivt, säger Harriet Larssén, biträdande enhetschef på boendet.

Hälften har flyttat in

Redan när nyheten om det nya boendet kom började Kransenborna att förbereda ett välkomnande. Jessica Pehrson bor i Midsommarkransen och tog initiativet till att ordna en välkomstkväll.

– Det var en reaktion på de rasistiska kommentarer som dök upp i en annan tråd när nån lade upp en artikel om att boendet skulle öppna. Det är viktigt att markera mot främlingsfientliga åsikter och att det är bra att mobilisera civilsamhället, säger hon.

Bjuder in artister

Förra veckan hade man ett första möte och nu planerar men för en kväll där man bjuder in både artister och föreningar som kan ge bra information.

– Men vi tänker inte att det här ska vara ett publikt evenemang utan vill fokusera på att få dem från boendet att komma. Vi vill inte att det ska komma 300 Midsommarkransenbor så att de från boendet inte vågar sticka in näsan, säger Jessica Pehrson.

LÄS ÄVEN: Nya siffror – så många nyanlända ska Stockholm ta emot i år

Välkomnade. Harriet Larssén och Lisa Cadenius är glada över det positiva mottagande som de nyanlända fått i området. "Det har varit en väldigt lugn och trygg inflytt", säger Harriet Larssén. Foto: Karoline Montero Araya

Vill informera

För ett par veckor sedan drog Rosa stationen Telefonplan igång, en ny kulturell mötesplats för nyanlända och etablerade svenskar och när vi besöker boendet är projektledaren Lina Lehn där för att sätta upp affischer och dela ut flygblad.

– Jag är här för att dela ut information om vår nya mötesplats. Vi vill gärna nå dem som är nya i Sverige och informera om att vi finns, så det är superbra att de lät oss komma hit, säger hon.

I matsalen sitter Weldu Debretsion från Eritrea och äter lunch. Det är bara några dagar sedan han kom från Blekinge till Stockholm och Midsommarkransen

– Det är jättefint här men det är mycket folk! Nu försöker jag mest lära mig svenska genom att titta på TV och på måndag ska jag börja på SFI i Liljeholmen, säger han.