Kransen får egen podcast

I coronakrisen stod artisten Maja Heurling utan jobb och föreningen Midsommargården fick ställa om stora delar av verksamheten till digitalt. Men det gav också tid och kraft att starta en ny podcast – Kransenpodden. – Det känns som en bra idé, säger Maja Heurling.

  • Publicerad 05:00, 1 jul 2020

I vintras lanserades Älvsjöpodden – och i Midsommarkransen vill man inte vara sämre. Nu kommer nämligen Kransenpodden, som är ett samarbete mellan artisten Maja Heurling och föreningen Midsommargården.

– Vi har pratat tidigare om att starta en podd men det har inte blivit av. Nu i coronatider blev jag av med alla mina speljobb och Midsommargården fick lägga mycket av sin verksamhet på is, säger Maja Heurling.

Maja Heurling. Foto: Christopher Anderzon

Lokala gäster och historiska inslag

Därmed fanns det tid och kreativitet över att starta podden. Maja Heurling beskriver Kransenpodden som ett magasin, med henne som programledare. I varje avsnitt finns en gäst med lokal anknytning och ett historiskt inslag.

– Vi vill tipsa om vad som händer i området och visa på vilken bredd som finns. Jag vill att folk ska känna att det berör dem.

Gästen kan vara både en kändis, eller en person som jobbar, bor eller verkar i Midsommarkransen med omnejd.

Det historiska inslaget står Midsommargårdens Anna El Yafi för, som även jobbar som guide på Stadsmuseet.

Föreningen Midsommargården. Foto: Mostphotos

Tror på lokala poddar

Men kan det inte bli svårt att hitta saker att berätta om i en podd om Kransen?

– Ja, det får vi se. Men det händer fruktansvärt mycket i Kransen, det finns massor av verksamheter, företag, parker och skolor och det finns massor av verksamhet på Midsommargården att rapportera om.

Maja Heurling har själv inte hört Älvsjöpodden, men tycker att det är dags för fler lokala poddar.

– Jag har inte hört talas om någon annan som gjort det här, men det känns som att det är en bra idé. Det finns lokaltidningar och lokala Facebook-grupper. Jag skulle själv vara intresserad av att lyssna på en podd om Kransen. Det är lite konstigt att det inte finns flera lokala poddar.

Vill ha tips från Kransenbor

Förhoppningen är såklart att Kransenborna ska uppskatta podden, men även komma med tips på vad de vill höra.

I första avsnittet gästar Hanna Schubert som leder den lokala träningsklubben Viljan. Anna El Yafi berättar mer om Svandammsparken. Lyssna här eller där poddar finns.

Hanna Schubert, ledare för träningsklubben Viljan är Maja Heurlings första gäst i Kransenpodden. Foto: Privat