Handlarna på Centralen kan ha tappat en fjärdedel av intäkterna på grund av byggarbeten. Foto: Mostphotos

Krångel på Centralen kan slå ut handlarna

När tågen ställs in på grund av arbeten på Centralstationen besöker färre resenärer butikerna. – Nu överlever nog inte någon på lång sikt, säger Haris Maslo på Kahl’s The- och Kaffehandel till Svenska Dagbladet.

  • Publicerad 11:36, 30 jul 2018

Pågående arbeten med att rusta uppspåren vid Centralstationen tillsammans med rulltrappehaveriet på pendeltågsstationen Stockholm City kan innebära en rejäl smocka för handlarna på Centralstationen, rapporterar Svenska Dagbladet.

Dubbelt drabbade under pendelhaveriet

Den så kallade getingmidjan, spårsträckan mellan Stockholms Central och Stockholm Södra ska upprustas under tre somrar. Inga tåg avgår eller ankommer söder ifrån på Centralen under arbetet.

– Jag har gnisslat tänder och varit irriterad samtidigt som jag förstår att det måste göras. Skillnaden är ju jättepåtaglig – vi står kvar med alla kostnader och det slår såklart mot resultatet, säger Pocket Shops vd Anna Borné Minberger till Svenska dagbladet.

De butiker som har butiker även nere vid pendeltågen har drabbats dubbelt denna sommar i och med den två veckor långa avstängningen av Stockholm City. SvD har talat med tio handlare som alla vittnar om bortfall på 25-45 procent under sommarmånaderna jämfört med tidigare år. Även förra sommaren innebar bortfall på grund av arbetet med Citybanan men i år ska läget vara mer akut.

Ingen hyreskompensation

Lokalerna ägs av statliga Jernhusen till och med tunnelbanan och därefter av SL. Hittills har ingen kompensation i hyran erbjudits däremot har Jernhusen gett handlarna möjlighet att justera sina öppettider.

– Det är ”business as usual”. Getingmidjan är en nödvändig renovering och ett faktum som man måste förhålla sig till, säger Jernhusens presschef Daniel Boije till SvD.

I höst ska Jernhusen utvärdera kundtappets effekter för att ta ställning till om besluten om kompensation ska omvärderas.