Familjen Orellana i Vallentuna har drabbats hårt ekonomiskt det senaste året. Foto: Hege Hellström

Kräks av smärtorna – utan ersättning i ett år

Vallentunabon Anna Orellana har endometrios, en kvinnosjukdom som gör att hon har ständiga smärtor i magen. Förutom ibland – när smärtorna blir ännu värre och kan få henne att svimma eller kräkas. Försäkringskassan har avfärdar hennes vädjan om hjälp. Men kan alla ekonomiska problem undvikits om en särskild lapp fyllts i?

  • Publicerad 18:55, 18 okt 2017

Efter sin första förlossning, år 2008, fick Vallentunabon Anna Orellana extrema smärtor i magen. Hon lades in på gynakuten och fick morfin mot smärtorna, men jobbade trots det på med arbetet som receptionist.

– Det var väldigt olika hur jag blev mottagen på sjukhuset. En del sade att det var mensvärk och gav mig alvedon. Men en sjuksköterska hade läst på och undrade om det kunde vara endometrios, säger Anna.

Hon sitter vid köksbordet i huset i Vallentuna. Har ont.

– Ja, just nu börjar det bli lite svårt att sitta, men jag är van, säger hon.

Smärtorna Anna har är av olika slag.

– Jag har konstant en jättestark mensvärk. Det trycker på, nästan som vid en förlossning. I början när de kom stod jag på alla fyra och sköt rygg, hade jag inte vetat bättre hade jag trott att jag var med om en förlossning.

Kräks av smärtan

Det trycker på så starkt att Anna ibland svimmar eller kräks av smärta.

När hon har cystor – och de kommer ofta – känns det som knivhugg i buken.

Tre år efter de där första smärtorna kom upptäcktes cellförändringar av tredje graden på livmodertappen.

– När de ändå opererade mig tittade de i buken. Och de hittade endometrios.

Foto: Hege Hellström

Sjukdomen blir värre när man har mens. Därför fick Anna sprutor som gjorde att hon hamnade i klimakteriet. Sedan slutade hon med sprutorna, och blev med barn igen.

– Efter det kom smärtorna tillbaka, allt och lite till. Men jag jobbade fortfarande heltid, minst, säger Anna som vissa dagar jobbade med morfin i kroppen för att stå ut.

Annas livmoder opererades bort. Och i ett och ett halvt år mådde hon bra; så bra att hon mäktade med ett bröllop. Hon och sambon Gabriel gifte sig.

Men återigen gjorde sig sjukdomen påmind. I februari 2016, skulle Anna stiga på Roslagsbanan för att åka till jobbet.

– Jag kunde inte sätta den vänstra foten före den högra. Jag kunde inte gå på det där tåget. Allt är som bortblåst, jag minns inte hur jag körde hem. Jag la mig i sängen och vet inte hur länge jag låg där.

Dråpslaget

Läkaren sjukskrev Anna för utbrändhet. Hon fick antidepressiva mediciner och KBT.

– Sedan kunde jag ta mig ur sängen och stå på fötterna.

Så kom dråpslaget. Försäkringskassan hörde av sig och sa att Anna måste börja jobba eftersom hon varit sjuk 180 dagar.

– En läkare skrev intyg om att jag inte var kapabel till att arbeta. Både på grund av mina smärtor och eftersom jag äter morfin. Jag har både nervsmärtor och smärtor i buken, och äter dubbla p-piller för att inte få cystor, vilket jag ändå får.

Anna och Gabriel har fått ekonomisk hjälp av familjen för att kunna anlita en jurist som för deras talan i förvaltningsdomstolen, dit de överklagat Försäkringskassans beslut.

Sedan i augusti 2016 har Anna stått helt utan ersättning eller lön.

– Jag och Gabriel snålar in på allt som går, för att barnen ska få fortsätta med sina aktiviteter. Det här ska inte gå ut över barnen, säger Anna och torkar tårar med baksidan av handen.

Har skuldkänslor

Anna gråter när hon talar om sina skuldkänslor.

– Det är mitt fel att vi inte har råd att resa, mitt fel att vi sålt bilen. Och jag kan inte vara med på aktiviteter med barnen, jag orkar kanske fem minuter, sedan måste jag gå hem och lägga mig.

En sak som skaver i Anna är att hon jobbat under nio år som sjuk, ansträngt sig för att kunna jobba, tagit morfin för att mäkta med. Men nu, när hon inte kan jobba...

– Jag får ingenting tillbaka. Jag har jobbat sen den dag jag tog studenten och när jag pluggade jobbade jag nätter för att slippa ta lån. Jag gillar att jobba, ingen vill väl sitta här hela dagarna, säger Anna och sveper med armen över hemmet.

Ingen ny ansökan

När Vallentuna Nyheter tar kontakt med Försäkringskassan för att fråga om Anna Orrellanas fall visar det sig emellertid att det kanske finns en lösning som, med tanke på familjens ohyggliga år, är uppseendeväckande simpel.

– Anna har skickat in flera nya läkarintyg. Men vi har inte fått några nya ansökningar. Hon har nu blivit uppmanad att ansöka igen, säger Cecilia Udin, nationell försäkringssamordnare på Försäkringskassan.

– Om det skulle vara så att de behöver en ansökan, varför kunde de inte meddela mig? Och så många gånger jag varit i kontakt med dem, säger Anna Orellana.

På den frågan svarar Cecilia Udin på Försäkringskassan att de inte har möjlighet att ringa alla.

– Det står i hennes journal att den är skickad, men den säger hon att hon inte fått. Så det kan vara så att hon inte sett den eller att den kommit bort, säger Cecilia Udin.

Men om någon fortsätter att skicka in läkarintyg och inte skickar en ansökan, borde ni inte reagera, se att personen missat en viktig sak?

– Det är väldigt många som fortsätter att skicka in läkarintyg när vi säger nej, men ändå inte vill ansöka, säger Cecilia Udin.

Morfin av två sorter, medicin mot nervsmärtor, stark antiinflammatorisk medicin, dubbla p-piller, antidepressiv medicin och sömnpiller. Så ser Annas dagliga medicinintag ut. Foto: Hege Hellström

Cecilia Udin kan i dagsläget inte uttala sig om Annas chanser att få ersättning.

Även baserat på det första avslaget och läkarintyget, hur kan en människa som har så ont arbeta?

– Vi förstår att hon har besvär, men vi har också en bedömningskedja att förhålla oss till de regler som gäller. Efter ett halvår måste vi titta på om man kan ta ett arbete på hela arbetsmarknaden. Diagnosen är en del av det hela men det som är viktigt när vi bedömer arbetsförmåga är vad läkaren beskriver, att det framgår nedsättningar.

Och hur kan man arbeta när man tar morfin?

– Det beror alldeles på vilket arbete man har, om man inte klarar koncentrationen som morfinet påverkar. Det är viktigt att den behandlande läkaren beskriver hur det påverkar hennes arbetsförmåga.

Anna Orellana hoppas nu att Försäkringskassan ska se att hon verkligen inte kan jobba.

– Om detta inte varit så farligt ändå hade jag verkligen gått och jobbat. Detta är inte ett dugg kul, att min familj behöver gå igenom detta. Jag hoppas att de ser det nu.